Polki.pl
kom. (6)

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?

Lekki, pulchny i wyrośnięty biszkopt to biszkopt idealny. Ale niestety nie jest to takie proste w wykonaniu. Bo nawet, gdy w piekarniku pięknie rośnie, to po wyjęciu z pieca szybko opada. Co zrobić więc, żeby wypiek był udany? Przeczytajcie kilka sprawdzonych rad.

Biszkopt

Choć ciasto biszkoptowe jest chyba najprostszym w przyrządzeniu ciastem, to jednak sporo z nim kłopotów, bo biszkopt marzenie wychodzi nam bardzo rzadko. Ale nie taki diabeł straszny i na biszkopta też znaleźliśmy sposób. Zobaczcie sami:

Aby ciasto wyrosło:

  • Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry. Jeżeli piana zrobi się aksamitna i lśniąca, a po odwróceniu miski nie wypada z niej, oznacza to, że jest dobrze ubita.
  • Gdy pieczemy biszkopt nie smarujemy brzegów tortownicy tłuszczem, ponieważ tłuszcz zmniejsza przyczepność ciasta do formy i ciasto tak dobrze nie wyrośnie, po środku utworzy się wybrzuszenie, a po upieczeniu opadnie.
  • Ciasto biszkoptowe lepiej wyrośnie, jeśli do składników doda się kilka kropli soku z cytryny lu octu, a także 1-2 łyżki wody.
  • Biszkopt może się nie udać, jeśli zbyt późno trafi do piekarnika lub piekarnik nie będzie dostatecznie nagrzany. Dlatego najlepiej włączyć go zaraz po utarciu masy z żółtek, a tuż przed ubijaniem piany.

Aby ciasto nie opadło:

  • Gdy biszkopt się upiecze, po wyjęciu z piekarnika należy go rzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm, wówczas ciasto nie opadnie.
  • Do całkowitego wystudzenia biszkopt powinien zostać w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Oceń4.17 / 24

Podobne w temacie Kuchenne porady

Skomentuj Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 21 Kwi 14, 08:17
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?Ale bzdura .... najpierw pisze, żeby biszkopta "rzucić" o podłoge a potem żeby go nie wyciagac z piekarnika tylko zostawic otwarte drzwiczki ;/
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 6 Cze 14, 04:52
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?Czytaj ze zrozumieniem: "Gdy biszkopt się upiecze, po wyjęciu z piekarnika..." czyli czekamy aż się upiecze i dopiero jak już jest gotowy (czyli posiedzi troszkę przy otwartych drzwiczkach) to nim rzucamy ;-)
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 3 Lip 14, 10:10
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?Wszystko pięknie, tylko jak zostawisz biszkopt w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach to już wtedy zaczyna opadać.
Faktycznie jest to kiepsko sformułowane...
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 11 Lip 14, 17:48
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?jeju albo możnas rzucic albo zostawic w piekarniku
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 13 Wrz 14, 16:19
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?To są dwa sugerowane sposoby.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania,
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 16 Gru 13, 16:42
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?dobrz je wywałkować
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl