Składniki
-
250 g dobrej jakości mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- odrobina ciepłej wody,
- szczypta cukru na lepszy wzrost drożdży
Sposób przygotowania
Wymieszać mąkę z solą. Rozpuścić drożdże w odrobinie ciepłej wody, tak aby przypominały konsystencją śmietanę. Dodać szczyptę cukru – w ten sposób lepiej i szybciej urosną.
Gdy drożdże urosną (utworzy się piana) wlać je do mąki wymieszanej z solą. Zamieszać. Dodać oliwę z oliwek. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody. Zagniatać ciasto dopóki nie stanie się elastyczne i nie zacznie „odchodzić od ręki”.
Wyrobione ciasto włożyć do miseczki, przykryć ją czystą ściereczką i odłożyć wszystko w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Można położyć drożdżowe ciasto obok gorącego kaloryfera lub włożyć miskę z ciastem na pizzę do uprzednio nagrzanego (a następnie wyłączonego) do 30°C piekarnika i pozostawić ją w nim przez około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Przed włożeniem pizzy do piekarnika nagrzej go do temperatury około 180° lub więcej.
Piekarnik będzie miał za zadanie imitować chlebowy piec z jakiego wychodzą najsmaczniejsze pizze, musi więc być podobnie do niego nagrzany.
Wyrośnięte ciasto na pizzę wyłóż na posypaną mąką blat i rękami uformuj z niego okrągły placek. Nie używaj wałka, bo w ten sposób zepsujesz efekt lewitacji.
Placek połóż na dużej blasze pokrytej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu ułóż dowolne produkty i skomponuj swój ulubiony rodzaj pizzy.