Uwielbiamy kuchnię włoską - warto się nią inspirować i odkrywać nowe smaki!
fot. serwis prasowy Lubella
Składniki na cannelloni z łososiem:
- makaron cannelloni (1 opakowanie)
- 300 g surowego filetu z łososia
- 50 g wędzonego łososia
- 250 g serka mascarpone
- 50 g siekanego kopru włoskiego
- 50 g posiekanego pora
- 2 łyżki kaparów
- sok z połowy cytryny
- garść koperku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 700 ml mleka
Sposób przygotowania cannelloni:
1. Przy użyciu robota kuchennego lub ręcznego blendera utrzyj łososia pokrojonego w kostkę, wędzonego łososia, serek mascarpone, koper włoski, por, kapary oraz sok z cytryny na gładką masę.
2. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekany koperek.
3. Masę odstaw do lodówki, by trochę zgęstniała.
4. Masło roztop w rondelku i dodaj mąkę.
5. Gdy lekko się przesmaży, stopniowo dodaj zimne mleko. Mieszaj do momentu, aż zgęstnieje.
6. Sos dopraw solą i pieprzem.
7. Rurki cannelloni obgotowuj przez 2 minuty we wrzątku, następnie nadziej masą łososiową i przełóż do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
8. Gdy napełnisz wszystkie rurki, całość zalej sosem beszamelowym.
9. Całość zapiekaj 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż beszamel lekko się zarumieni.
Na podstawie materiałów prasowych Lubelli