Polki.pl
kom. (9)

Bita śmietana

Kto się jej oprze? Pomimo swej niewątpliwej kaloryczności jest bardzo lubiana przez małych i dużych łakomczuchów. To chyba najprostszy i najszybszy do przygotowania deser na zimno – wystarczy ubić śmietanę z odrobiną cukru, dodać na przykład sezonowe owoce i już mamy gotowe pyszne słodkie „małe co nieco”.

Aby dobrze ubić śmietanę na słodki, sztywny, biały puch należy przygotować:
  • 100 ml świeżej śmietanki kremówki,
  • 70 g cukru pudru,
  • elektryczny mikser,
  •  miseczkę
Bita śmietana
Bita śmietana będzie doskonała w smaku i w formie jeśli dodatkowo zastosujemy się do paru przykazań:
  • Na godzinę przed ubijaniem śmietany włóż ją do lodówki na najwyższą, a zarazem najzimniejszą półkę.
  • Do lodówki włóż także końcówki od miksera, którymi będziesz ubijać śmietanę i miseczkę.
  • Przelej śmietankę do miski i zacznij ubijanie mikserem zaczynając od wolnej szybkości i po około 30 sekundach przechodząc do najszybszej.
  • Na chwilę przed tym, aż śmietana będzie gotowa wsyp do niej cukier puder i dokończ ubijanie.
  • Gotową bitą śmietanę serwujemy natychmiast po przygotowaniu.
  • Można ją przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę.
Bitą śmietanę możemy wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Stosuje się ją na przykład jako:
  • wypełnienie do bignè,
  • dodatek do lodów, galaretek, budyniów, kisieli i innych kremowych deserów,
  • ozdobę do małych ciasteczek z kruchego ciasta,
  • bazę do deseru ze świeżych owoców (np. truskawek),
  • dekorację do tortów i do lekkich biszkoptowych wypieków,
  • jej słoną wersję dodaje się na przykład do wędzonego łososia.
Aby nadać bitej śmietanie ciekawego i oryginalnego wyglądu podczas jej ubijania można dodać do niej odrobinę barwnika spożywczego w proszku w dowolnym kolorze.
Łącząc bitą śmietanę z innymi produktami możemy uzyskać ciekawe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne desery. Oto parę przykładów kremów na bazie bitej śmietany.

Bita śmietana i serek mascarpone – wymieszać serek mascarpone z bitą śmietaną z cukrem w proporcji 1:2.

Bita śmietana i czekolada – wymieszać bitą śmietanę z roztopioną i ostudzoną czekoladą (białą lub mleczną).

Bita śmietana i kawa – do ubitej z cukrem pudrem śmietany możemy dodać małą łyżeczkę rozpuszczalnej kawy nadając jej kawowego smaku.

Bita śmietana i miód – zamiast cukru, pod koniec ubijania możemy dodać do bitej śmietany płynny miód. Tak otrzymana bita śmietana doskonale pasuje z posypką ze zmielonych orzechów włoskich.

Anna Łyczko Borghi
Oceń4.62 / 21

Podobne w temacie Kuchnia na słodko

  • Ciasto z gruszkami - przepisBiszkopt z gruszkamiSezon na gruszki trwa dość długo - warto wykorzystać w pełni pyszny smak i aromat tych soczystych owoców!...
  • Mus jabłkowy z czekoladąMus jabłkowy z czekoladąPyszny deser z jabłek - daj się skusić! Deser, który można serwować na zimno lub na ciepło - polecamy ze...
  • Jabłka pod kruszonką z otrębówJabłka pod kruszonką z otrębówJabłka w wersji deserowej. Możesz pogodzić miłość do słodkości ze zbilansowaną dietą! Duża zawartość...
  • Kruche ciasto ze śliwkamiKruche ciasto ze śliwkamiPrzepis na kruche ze śliwkami - pyszne ciasto z kruszonką. Niebo w gębie - daj się skusić i przygotuj z nami...

Skomentuj Bita śmietana

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 3 Maj 11, 13:17
+2    oceniono 4 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Bita śmietana70 gram cukru na 100 ml śmietany daje w efekcie EKSTREMALNIE słodki efekt, którego nie da się zjeść. Jeżeli ktoś lubi odzież w rozmiarach XXXL to polecam powyższy przepis. W przeciwnym wypadku nie sypcie więcej niż płaską łyżeczkę cukru na 100 ml śmietany.
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 12 Sie 13, 15:55
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Bita śmietanaJa daje 4 łyżeczki na 250 ml śmietanki
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 30 Kwi 11, 11:03
-1    oceniono 9 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Bita śmietanaNajzimniejsza półka w lodówce, to półka najniższa. Fizyka. klasa VI szkoły podstawowej: ciepło "idzie" do góry, czyli zimno ku dołowi.
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 3 Sie 13, 14:55
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Bita śmietanaale teraz napisałaś co wiedziałaś... Najniższa półka w lodówce ma najniższą temperaturę i dlatego warzywa i owoce trzymamy na dole. Jeśli nie wiesz to nie pouczaj.
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 1 Mar 10, 14:14
+6    oceniono 6 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Bita śmietanabita śmietane moge jeść codziennie najlepiej z owocami i dupa nie rośnie bo sie spala przy 4 godzinach biegu tygodniowo:)
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 8 Wrz 09, 13:37
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Bita śmietanauwielbiam bitą śmietanę, a szczególnie tort z bitą śmietaną, żeby był lepszy dodaję masę śmietanową o smaku śmietankowym lub malinowym Dr. Oetkera - pycha
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 4 Sie 09, 21:32
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Bita śmietanabita śmietana to najlepszy sposób na chandrę
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 31 Lip 09, 16:31
-5    oceniono 11 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Bita śmietanagówno ubite tez dobre
Natuś
Czwartek | 9 Lip 09, 12:46
-3    oceniono 9 razy
Natuś
Re: Bita śmietanaA dupa rośnie
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Bita śmietana

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl