Polki.pl
kom. (0)

Bezy

Składniki

Składniki masy:

  • 8 białek,
  • 40 dag cukru kryształu.

Składniki kremu:

  • 8 żółtek,
  • 10 dag cukru,
  • 10 dag masła,
  • 1 paczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń), wsypać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą Masę. Uciętym rogiem kornetu wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem i wysypanym cukrem pudrem. Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3 godzin. Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.

Przyrządzanie kremu. Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, wstawić w drugi rondelek z gotującą wodą i mieszać, aż się masa zaparzy. Następnie wyjąć rondelek na podstawkę i mieszać do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, wmieszać cukier waniliowy i połączyć z masą wciąż wymieszanie. Przekładać kremem ciastka.

Oceń4.00 / 2

Podobne w temacie Ciasta

Skomentuj Bezy

Gość

Podobne do Bezy

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl