Polki.pl
kom. (0)

Bezy

Składniki

Składniki masy:

  • 8 białek,
  • 40 dag cukru kryształu.

Składniki kremu:

  • 8 żółtek,
  • 10 dag cukru,
  • 10 dag masła,
  • 1 paczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń), wsypać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą Masę. Uciętym rogiem kornetu wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem i wysypanym cukrem pudrem. Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3 godzin. Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.

Przyrządzanie kremu. Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, wstawić w drugi rondelek z gotującą wodą i mieszać, aż się masa zaparzy. Następnie wyjąć rondelek na podstawkę i mieszać do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, wmieszać cukier waniliowy i połączyć z masą wciąż wymieszanie. Przekładać kremem ciastka.

Oceń4.00 / 2

Podobne w temacie Ciasta

  • Słoneczny sernik mangoSłoneczny sernik mangoSernik na zimno – idealne ciasto na gorące dni! Lekkie, puszyste i owocowe osłodzi upalne popołudnie...
  • Wielkanocna babka z czekoladą - przepisMarmurkowa babka na WielkanocOryginalna babka w dwóch kolorach! Przepis na babkę marmurkową jest łatwy, a efekt zaskakujący! Babkę możesz...
  • Jagodowe muffinkiJagodowe muffinkiMasło roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze...
  • Orzechowy sernik na zimnoOrzechowy sernik na zimnoNa drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie, najlepiej dobrej jakości, jak na przykład Bakalland. Następnie na...

Skomentuj Bezy

Gość

Podobne do Bezy

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl