Polki.pl
kom. (13)

12 kwietnia – Dzień Czekolady

Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, nadziewana pysznymi masami. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą...

Każdy z nas jakąś z nich preferuje. Czekolada jest chyba najpowszechniejszym wyrobem cukierniczym cieszącym się uznaniem w każdej grupie wiekowej.

Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe.

Czekolada jest produktem kalorycznym. 100 gram tego produktu, dostarcza średnio około 600 kcal. Zawiera węglowodany, białka i tłuczce roślinne, które redukują wysoki poziom cholesterolu.

Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada. Jest ona naturalna bez innych dodatków, jak np. mleczna czy deserowa. Zawiera bogate w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe. Zatem weźmy pod lupę „skład chemiczny” tej czekolady...

Witaminy

  • A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok
  • E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
  • B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek
  • B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
  • B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
  • B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego
  • M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami macicy, zapobiega niedokrwistości

Pierwiastki

  • Żelazo – zapobiegające niedokrwistości
  • Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie
  • Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry, reumatyzmie
  • Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów
  • Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
  • Fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni, bierze udział w licznych reakcjach w organizmie
  • Wapń – zapobiega drżeniom mięśni, bierze udział w kościotworzeniu, łagodzi objawy alergii, przyspiesza krzepnięcie krwi

Inne ciekawe substancje...

  • Polifenole – działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, przez co ułatwiają przepływ krwi, a dodatkowo zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i obniżają cholesterol
  • Flawonoidy – to te same substancje, które odnajdziemy w czerwonym winie, antyoksydanty, chronią naczynia krwionośne, zapobiegają zmianom miażdżycowym, wspomagają odporność organizmu, regulują napięcie mięśni
  • Kofeina – stymuluje organizm, m. in. pobudza układ nerwowy, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie, polepsza nastrój, przyspiesza pracę serca, poprawia perystaltykę jelit
  • Serotonina – mająca działanie antydepresyjne, regulujące sen, tętno i temperaturę ciała, poprawia nastrój
  • Teofilina – rozszerza naczynia krwionośne, działa lekko moczopędnie, działa rozkurczająco na drogi żółciowe
  • Teobromina – uspokaja chaos myślowy, działa lekko moczopędnie, przeciwkaszlowo (lepiej niż kodeina!)
  • Fenylotylamina, która stymuluje wydzielanie endorfin, tzw. „hormonów szczęścia”, które poprawiają nastrój, łagodzą stresy i działają euforyzująco

Jednak należy pamiętać, że czekolady nie można spożywać w dużych ilościach, gdyż sprzyja to rozwojowi otyłości. Kilka kostek dziennie zupełnie nam wystarczy. Niestety czekolada może uzależniać, dzięki zawartym w niej substancjom. Nie jest to znowuż takie uzależnienie jak alkoholizm czy narkomania. U niektórych ludzi występuje także alergia na czekoladę, ale częściej dotyczy ona dodatków, którymi wzbogacany jest wyrób – głównie orzechy arachidowe. W dużych ilościach czekolada może powodować zaparcia, szczególnie u dzieci.
Umiar w jedzeniu czekolady uchroni nas od nieprzyjemnych działań ubocznych. Pozwoli się nam cieszyć dobrym samopoczuciem i zdrowiem.
 

Oceń4.69 / 13

Podobne w temacie Kulinarne ciekawostki

Skomentuj 12 kwietnia – Dzień Czekolady

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 12 Kwi 11, 13:01
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: 12 kwietnia – Dzień CzekoladyCiekawy artykul... tylko szkoda ze autor pomija informacje, z czego czekolada jest zrobiona. Niby kazdy wie ze z z ziaren kakaowca, tylko prawie nikt nie wie, ze ziarna kakaowca nadaja sie do spozycia i maja duuuuuzo wiecej witamin i pierwiastkow niz koncowy tlusty i kaloryczny produkt - czekolada.

Wyszczegolnienie witamin i pierwiastkow...więcej »
drdukan.de
Wtorek | 12 Kwi 11, 12:55
-1    oceniono 1 raz
drdukan.de
Re: 12 kwietnia – Dzień CzekoladyCiekawy artykul... tylko szkoda ze autor pomija informacje, z czego czekolada jest zrobiona. Niby kazdy wie ze z z ziaren kakaowca, tylko prawie nikt nie wie, ze ziarna kakaowca nadaja sie do spozycia i maja duuuuuzo wiecej witamin i pierwiastkow niz koncowy tlusty i kaloryczny produkt - czekolada.

Wyszczegolnienie witamin i pierwiastkow...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 5 Kwi 11, 09:20
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: 12 kwietnia – Dzień Czekoladyja tez mam urodziny 12 kwietnia
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 4 Wrz 10, 15:47
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: 12 kwietnia – Dzień CzekoladyDzień czekolady jest 4 września O.o
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 18 Kwi 10, 20:28
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: 12 kwietnia – Dzień CzekoladyJa też się urodziłam 12-stego! .04
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 12 Kwi 10, 08:37
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: 12 kwietnia – Dzień Czekoladyuwielbiam czekoladę :-)
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 10 Kwi 10, 10:08
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: 12 kwietnia – Dzień Czekoladyhaha. też mam urodziny 12 (;
już się nie mogę doczekać poniedziałku (;
Pozdrawiam.
Urodziny
Poniedziałek | 5 Kwi 10, 12:18
+1    oceniono 1 raz
Urodziny
Re: 12 kwietnia – Dzień CzekoladyA ja mam urodziny 12 kwietnia xD. Będzie dużoooooooooooo czekolady :P
Nieznany
Sobota | 10 Kwi 10, 09:12
0    nie oceniono 0
Nieznany
Re: Re: 12 kwietnia – Dzień CzekoladyNaj naj naj na dzień czekolady.Słodkiej zabawy!!!
Czekolaaaada !
Wtorek | 23 Lut 10, 16:59
0    nie oceniono 0
Czekolaaaada !
Re: 12 kwietnia – Dzień CzekoladyTeż kocham czekoladę. Ostatnio znalazłam, że jest taki dzień. Hah nie nie mogę się już doczekać ; D
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 20 Lut 10, 13:19
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: 12 kwietnia – Dzień CzekoladyKocham czekoladę!!!!!! :)
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 4 Lut 10, 11:34
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: 12 kwietnia – Dzień Czekoladyja tez utrodzilam sie 12 kwietnia :) wlasnie dzisiaj sie dowiedzialam ze to dzien czekolady :D
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 25 Cze 09, 16:34
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: 12 kwietnia – Dzień Czekoladyurodziłam się 12 kwietnia, to fajnie, ze jest to dzień czekolady :)
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do 12 kwietnia – Dzień Czekolady

Katalog prezentów
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl