Tarta kajmakowo-bananowa

Wyrafinowana kompozycja smaku - słodycz kajmaku, kruche ciasto i posmak bananów.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta kajmakowo-bananowa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • żółtko 
  • 5 dag cukru
Na nadzienie:
  • 40 dag masy kajmakowej
  • 3 banany
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kakao do posypania
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtko i posiekane masło.
2. Wszystko razem szybko zagnieć i odstaw na pół godziny do lodówki.
3. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem.
4. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 st. C około 15 minut.
5. Na wystudzone ciasto wyłóż masę kajmakową i równo rozsmaruj.
6. Banany pokrój na średniej grubości plasterki, skrop sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły koloru.
7. Banany ułóż na masie.
8. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na banany.
9. Całość udekoruj masą kajmakową lub kakao.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: kajmakbananytarta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/2 lata temu
Nie wiem jaki zrobiłam błąd, ale ciasto bardzo kruche, aż za i cieniutkie, poza tym nie wystarczyło na całą blachę. Dobre, ale wygląda jak pokruszone herbatniki z nadzieniem i śmietaną ;) może zwiększyć ilość składników ? Proszę o radę :)
/2 lata temu
Ja znam bardzo podobny przepis tyle, że bez pieczenia. Kupujemy 2 opakowania ciasteczek degustive (firma Lu) i rozkruszamy je na pył. W rondelku rozpuszczamy ok. 3/4 kostki masła i tak wystudzony tłuszcz mieszamy z naszymi ciasteczkami. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy i wkładamy do schłodzenia. Reszta może być jak najbardziej wg powyższego przepisu :) Tarta jest rzeczywiście pyszna ale też mega słodka więc nie zasmakuje wielbicielom lekkich słodyczy.
/2 lata temu
To musi być przepyszne!!!