Słodkie naleśniki z syropem pomarańczowym

Smak naleśników będzie zależeć także od tego, czy pomarańcze są dojrzałe!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Słodkie naleśniki z syropem pomarańczowym
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • olej

Na syrop:
  • 3 duże pomarańcze
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Crepes Suzette - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli i olej wymieszaj mikserem.
2. Stopniowo dodawaj tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią, niezbyt gęstą, gładką konsystencję.
3. Usmaż cienkie naleśniki.
4. Miód, cukier, rodzynki, sok z 2 pomarańczy i kandyzowaną skórkę pomarańczową połącz ze sobą.
5. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
6. Formę posmaruj masłem.
7. Usmażone naleśniki składaj w harmonijkę, układaj obok siebie w formie i zalewaj syropem.
8. Piecz 15 minut w temp. 160 st. C.
9. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy i migdałami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)