Naleśniki z pomarańczami

Smak naleśników będzie zależeć także od tego, czy pomarańcze są dojrzałe!
/ 03.02.2014 11:01
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z pomarańczami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • olej

[CMS_PAGE_BREAK]

Na syrop:

[CMS_PAGE_BREAK]

  • 3 duże pomarańcze
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:

1. Jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli i olej wymieszaj mikserem.
2. Stopniowo dodawaj tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią, niezbyt gęstą, gładką konsystencję.
3. Usmaż cienkie naleśniki.
4. Miód, cukier, rodzynki, sok z 2 pomarańczy i kandyzowaną skórkę pomarańczową połącz ze sobą.
5. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
6. Formę posmaruj masłem.
7. Usmażone naleśniki składaj w harmonijkę, układaj obok siebie w formie i zalewaj syropem.
8. Piecz 15 minut w temp. 160 st. C.
9. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy i migdałami.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA