Rurki toffi

Coś słodkiego dla wielbicieli tradycyjnych rurek z kremem!
/ 04.02.2014 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Rurki toffi fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany 18%

Na nadzienie:


  • masa krówkowo-kajmakowa
Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i wymieszaj lekko mikserem.

[CMS_PAGE_BREAK]

2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
3. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.
4. Ciasto rozwałkuj i potnij na centymetrowe paski.
5. Foremki do rurek w kształcie stożków posmaruj masłem.
6. Paski ciasta zawijaj na foremkach, tak aby warstwy ciasta zachodziły na siebie.
7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C, aż rurki nabiorą złotego koloru.
8. Ostudź, zdejmij z foremek.

[CMS_PAGE_BREAK]

9. Wystudzone rurki napełnij masą krówkową, najlepiej za pomocą szprycy.

DRUKUJ PRZEPIS