Kremowa zupa selerowa

Zupę możesz podać z grzankami z czerstwej bułki, podsmażonymi na rozgrzanym oleju.

DRUKUJ PRZEPIS
Kremowa zupa selerowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 460 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • duży seler korzeniowy
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 3/4  litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Łodygi selera umyj, oczyść z włókien, posiekaj z obraną cebulą. W rondlu rozgrzej masło, włóż cebulę z selerem i smaż 3 min, mieszając. Dodaj obrany i stary na tarce seler korzeniowy. Wlej gorący bulion, dopraw do smaku i gotuj 30 min. Zupę lekko ostudź i zmiksuj.
  2. Ser pleśniowy pokrój w niewielką kostkę. Zmiksowaną zupę podgrzej. Dodaj ser pleśniowy i podgrzewaj na małym ogniu, aż się roztopi. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp uprażonymi na suchej patelni posiekanymi orzechami włoskimi.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)