POLECAMY

Moc diety przeciwzapalnej

Naukowcy sporządzili listę produktów, o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym. Jedz je jak najczęściej a unikniesz wielu chorób!


Moc diety przeciwzapalnej fot. dreamstime

Twoje zdrowie zależy w dużym stopniu od tego co jesz. To właśnie dzięki diecie, w której będzie przeważała żywność przeciwzapalna, znajduje się nasza największa szansa na zachowanie zdrowia! Właściwie komponując posiłki, możesz stłumić, a nawet ugasić przewlekły stan zapalny, a co za tym idzie znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób (np. miażdżycy, nowotworów). Świeże warzywa, owoce, ryby, dobre tłuszcze, przyprawy zawierają całą gamę witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy, dzięki którym zbudujesz tarczę, która ochroni organizm przed toksynami. Oto najcenniejsze produkty przeciwzapalne.

To jedz




Pestki dyni mają aż 540 mg (w 100 g) ważnego pogromcy stanu zapalnego – magnezu).



Kurkuma jest tak silnym antyoksydantem, że nazywa się ją „przyprawą życia” i stosuje jako substancję wspomagającą proces leczenia nowotworów i choroby Alzheimera. Inną przyprawą mającą przeciwzapalne działanie jest także szafran.



Kasze a także pieczywo pełnoziarniste to bogate źródła błonnika. Zawiera on aż 30 substancji, przy czym wszystkie działają korzystnie i zmniejszają ryzyko powstania stanu zapalnego.


Imbir dodany do potraw wzbogaca je w prozdrowotne olejki eteryczne i substancje żywiczne. 



Pomarańcze - znajdziesz w nich duże ilości obniżających stan zapalny folianów zawierających kwas foliowy oraz witaminy C.



Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdziesz np. w oleju rzepakowym, lnianym oraz rybach morskich. Warto wiedzieć, że kwasy tłuszczowe zawarte w rybach, pochodzą ze zjadanych przez nie alg!



Marchew, tak jak i inne żółte warzywa i owoce, jest bogatym źródłem karotenoidów, a szczególnie beta-karotenu  będącego prowitaminą witaminy A.



Herbata – zarówno czarna jak i biała czy zielona zawiera polifenole – związki silnie obniżające stan zapalny w organizmie.



Czosnek – jego wyciągi mogą być suplementami wspomagającymi organizm w walce z chorobami, którym towarzyszy stan zapalny o niskim stopniu nasilenia.




Tego unikaj!



Tłuszcze trans - zawarte są w chipsach, frytkach, ciastkach produkowanych przemysłowo, zupach w proszku, batonach. Najlepiej w ogóle wykluczyć je z menu. W USA ich używanie zostało zakazane.



Tłuszcze nasycone - najbogatszym ich źródłem jest tłuste, czerwone mięso, masło. Mają bardzo niski IF. Od dawna wiadomo, że sprzyjają chorobom układu krążenia.



Kwasy omega-6 – warto ograniczyć oleje: kukurydziany, słonecznikowy, sezamowy, z pestek winogron. Mają dużą zawartość kwasów omega 6 w stosunku omega-3.



Cholesterol - na cenzurowanym znajdują się bogate źródła tego związku: żółtko jaja, wieprzowina, masło, tłusta śmietana. Powinno się spożywać je z umiarem.



Węglowodany proste - stan zapalny podnoszą m.in. cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, biały ryż, produkty z białej mąki (jasne pieczywo, ciasta).

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)