Poznaj właściwości i 7 dietetycznych przepisów na zdrową cykorię!

Jest szczególnie wskazana odchudzającym się i tym, którzy spożywają sporo mięsa. Nie wiesz dlaczego? Sprawdź!

Poznaj właściwości i 7 dietetycznych przepisów na zdrową cykorię! fot. Fotolia

Przepis na cykorię na dobre trawienie

Pokrojona cykoria duszona na maśle ok. 10 minut to świetny dodatek do obiadu dla seniorów, rekonwalescentów i osób po antybiotykoterapii. Warzywo zawiera inulinę, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, a stymuluje rozwój dobrych bakterii w jelicie.

Przepis na cykorię dla zdrowej wątroby

Zupa z cykorii ugotowana na bulionie warzywnym i zmiksowana przed podaniem to lekkostrawne danie dobre przy kłopotach trawiennych. Zawarte w niej substancje: laktucyna i laktukopikryna, które decydują o gorzkim smaku warzywa, pobudzają apetyt. Wpływają również dobrze na wątrobę, stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci.

Przepis na cykorię na cukier pod kontrolą

Listki cykorii wymieszane z sałatą lodową, pomidorem, cebulą, grejpfrutem i oliwkami to doskonała propozycja na kolację dla diabetyków. Cykoria ma niewiele węglowodanów i niski IG. Dzięki temu pomaga regulować poziom glukozy we krwi.

Przepis na cykorię dla miłośników mięsa

Świeżą lub przetworzoną (zapiekaną pod beszamelem) cykorię warto polecić osobom jedzącym dużo mięsa, wędlin, ryb i jaj. Produkty te zakwaszają organizm. Blade listki o lekko gorzkawym smaku zawierają natomiast substancje o działaniu alkalizującym. To zaś pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową.

Przepis na cykorię dla ciężarnych

Wzbogacenie menu w cykorię warto polecić kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod, które zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka. Zwiększają również ilość wydzielanego mleka.

Przepis na cykorię dla dbających o linię

Listki cykorii napełnione chudym twarożkiem wymieszanym z posiekaną cebulą lub czosnkiem, natką pietruszki i pomidorem to sycąca kolacja dla osób odchudzających się. Warzywo w 93% składa się z wody, ma więc niewiele kalorii. Zawiera za to sporo manganu, który wspomaga przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczów pochodzących z innych potraw.

Przepis na cykorię by skóra była gładka

Warzywo zmiksowane z bananem, marchewką, pestkami granatu i kilkoma mrożonymi truskawkami z połową łyżeczki oliwy to wielowitaminowy koktajl dodający urody. Zawiera on sporo witaminy E (ma działanie przeciwutleniające, opóźnia starzenie się skóry) oraz beta-karotenu zapobiegającego rogowaceniu i wysychaniu skóry.

Warto wiedzieć!

Niemal wszystkie części warzywa są jadalne (poza głąbem). Korzeń suszy się i praży, a następnie rozdrabnia na proszek. Powstaje w ten sposób aromatyczna namiastka kawy, o mocnym smaku. Taki napój nie zawiera kofeiny, ułatwia zasypianie, zaś podawany z mlekiem zwiększa przyswajalność białka i magnezu (działa odwrotnie niż kawa).

napisane na podstawie tekstu Agnieszki Leciejewskiej/Vita
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)