Poznaj zasady diety, która przyspieszy proces zrastania się kości po złamaniu.
Zasada nr 1
Przynajmniej 2-3 razy dziennie jeść nabiał (twaróg, jogurt naturalny, kefir, maślankę). To bogate źródła wapnia (budulca kości) oraz białka, potrzebnego do regeneracji złamanej kończyny.
Zasada nr 2
2 razy dziennie jedz mięso (np. na obiad i na kolację do kanapek). Zawiera ono fosfor (bierze udział we wzroście i odnowie komórek), cynk (potrzebny do mineralizacji kości) i miedź (regulujące metabolizm kości).
Zasada nr 3
Co najmniej 2-3 porcje mięsa w tygodniu warto zastąpić tłustymi rybami (łosoś, śledzie, makrela oraz szprotki i sardynki z ośćmi). Mają dużo witaminy D, która również jest niezbędna do mineralizacji kości, a jednocześnie wspomaga przyswajanie wapnia i fosforu z posiłków.
Zasada nr 4
Aby nie dopuścić do tycia, trzeba uwzględnić w menu produkty przyspieszające metabolizm: grube kasze, muesli, orzechy (nie więcej niż garść dziennie).
Dieta po złamaniach - czego unikać?
Ważne jest również, by unikać wędlin, tłustego nabiału (zwłaszcza serów żółtych, topionych i pleśniowych), a także napojów typu cola. Mają one bardzo dużo kwasu ortofosforowego, który w nadmiarze może zmniejszać przyswajanie wapnia z posiłków. Podobnie działają szczawiany zawarte w szpinaku, szczawiu, mocnej herbacie (czarnej i czerwonej) oraz kawie. Nie należy też przesadzać z jedzeniem soi. Ma ona enzymy utrudniające wykorzystanie białka w organizmie.