Jak usuwać skórki

05.02.2009

Nie wyglądają ładnie, narastają na paznokcie, zadzierają się, więc naczelna zasada profesjonalnego manikiuru brzmi: usunąć je. Ale jak?

paznokcie, kobieta, manikiur


Wycinanie cążkami
Delikatnie wycinamy skórki, uważając, by nie uszkodzić macierzy paznokcia (jest to też część widoczna jako biały półksiężyc). Żeby było łatwiej, przed zabiegiem moczymy dłonie w ciepłej wodzie. Uwaga! Nieumiejętne wycinanie skórek powoduje, że szybciej odrastają, łatwo też o skaleczenie. By uniknąć zakażenia, rankę zdezynfekuj spirytusem.


Manikiur biologiczny
Skórki starannie smarujemy zmiękczającym preparatem (np. żel do skórek, Bell, 7 zł) i po kilku minutach odsuwamy drewnianym patyczkiem. Manikiur biologiczny ma tę zaletę, że skórki odrastają o wiele wolniej, są delikatne.


Usuwanie frezarką
Ten zabieg to nowość, ale jest stosowany już w wielu gabinetach kosmetycznych. Na trzon frezarki nakłada się nasadkę, tzw. frez szafirowy, która obracając się szybko, ściera skórki na pył. Używanie tego przyrządu wymaga pewnej wprawy, więc jeśli zdecydujemy się na jego zakup, zachowajmy ostrożność, by nie zeszlifować paznokcia albo zbyt głęboko nie spiłować skórek.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 27 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Modny makijaż na plażę