Składniki
-
- bakłażan 30 g
- papryka żółta 30 g
- papryka czerwona30g
- koper włoski 20 g
- sos pomidorowy 40g
- cebula czerwona 30
- mozarella 50 g
- cykoria i mix sałat do dekoracji
- zioła i przyprawy do smaku
Sposób przygotowania
Cukinię, bakłażana oraz oraz czerwoną cebulę kroimy w talarki. Papryki obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Koper włoski również kroimy w małe kawałeczki. Wszystkie warzywa marynujemy w oleju wraz z mieszanką ziół i przypraw (sól, pieprz, czosnek i tymianek).
Wszystkie warzywa grillujemy. Na blasze kładziemy metalowy ring, a następnie układamy w niego warstwowo warzywa przekładane sosem pomidorowym i tartą mozarellą. Na spód kładziemy grubsze warzywa, np. talarki bakłażana albo cukinii. Tak złożony torcik wkładamy do pieca na około 5 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Na chwilę przed końcem pieczenia kładziemy na wierzch plastry sera, aby się rozpuściły. Po wyjęciu z pieca torcik przekładamy na talerz za pomocą metalowej łopatki. Nacinamy lekko dziurki w zapieczonej warstwie i wbijamy liście cykorii obok których układamy ładnie ozdobiony mix sałat . Teraz możemy zdjąć ring i udekorować talerz kilkoma kroplami sosu z octu balsamicznego i oliwy.