Śródziemnomorskie warzywa z rusztu - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Już niejednokrotnie wypowiadałam się nad zaletami potraw z rusztu, a że sezon grillowy w pełni, więc należy go wykorzystać.
/ 12.07.2010 08:12

Już niejednokrotnie wypowiadałam się nad zaletami potraw z rusztu, a że sezon grillowy w pełni, więc należy go wykorzystać.

Tym razem zdrowe, śródziemnomorskie warzywa.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • mały bakłażan,
  • czerwona cebula,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 papryki (czerwona i zielona),
  • koszyczek pomidorów koktajlowych.
    Marynata:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeże zioła (bazylia, rozmaryn)

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, pomidorki mogą być w całości, bądź przekrojone na pół.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Dodać do niej warzywa i marynować w lodówce przez około godzinę. Warzywa (oprócz pomidorów) włożyć na ruszt i grillować obracając około 15 minut. Następnie dodać pomidory i piec wszystkie warzywa jeszcze przez kilka minut.

Ta potrawa to samo zdrowie. Bakłażany zawierają silny przeciwutleniacz - kwas chlorogenowy - który zabija wirusy, zapobiega rozwojowi nowotworów i obniża poziom cholesterolu.  To również doskonałe źródło błonnika, witaminy C, A i B2 oraz pierwiastków takich, jak: wapń, żelazo, fosfor i potas. Ponadto korzystnie wpływa na układ moczowy oraz poprawia przemianę materii.
Cebula ma silne właściwości bakteriobójcze. Pieczarki zawierają związki przeciwnowotworowe, natomiast oliwa z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów.


Redakcja poleca

REKLAMA