Sosy do mięsa z grilla

Sezon grillowy już się rozpoczął. Oprócz przypraw do mięs, nic tak nie wzbogaci i nie urozmaici ich smaku, jak przeróżne sosy.
/ 08.05.2010 14:38

Sezon grillowy już się rozpoczął. Oprócz przypraw do mięs, nic tak nie wzbogaci i nie urozmaici ich smaku, jak przeróżne sosy.

Sosy do mięs i kiełbasek można przygotować już wcześniej i delektować się ich smakiem i aromatem, dodając je do dopiero co upieczonych mięs. Oto parę przepisów na przeróżne sosy, na pewno znajdziecie wśród nich taki, który wam się spodoba i na który nabierzecie apetytu…

Sosy do mięsa z grilla

Sos indiański

Składniki:

  • 250 ml majonezu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie posolić do smaku. Sos pasuje do wszystkich mięs, a także ryb.

Sos do grilla

Składniki:

  • drobno posiekana cebula,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml wody

Wykonanie:

Zeszklić posiekaną cebulę w oliwie z oliwek, tak aby zrobiła się miękka. Pozostałe składniki zmiksować ze sobą o wlać na patelnię z zeszkloną cebulką – pogotować wszystko razem przez kolejne 5 minut. Sos ten jest znakomity do mięsa z grilla.

Sos brazylijski: Môlho de pimenta e limâo

Składniki:

  • 4 papryczki chilli,
  • drobno posiekana cebula,
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 100 ml soku z cytryny

Wykonanie:

Posiekać drobno papryczki chilli i wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, zalać sokiem z cytryny – wymieszać. Zostawić pod przykryciem przez około 4 godziny przed podaniem.
 

Redakcja poleca

REKLAMA