Sezon grillowy już się rozpoczął. Oprócz przypraw do mięs, nic tak nie wzbogaci i nie urozmaici ich smaku, jak przeróżne sosy.
Sosy do mięs i kiełbasek można przygotować już wcześniej i delektować się ich smakiem i aromatem, dodając je do dopiero co upieczonych mięs. Oto parę przepisów na przeróżne sosy, na pewno znajdziecie wśród nich taki, który wam się spodoba i na który nabierzecie apetytu…
Sos indiański
Składniki:
- 250 ml majonezu,
- 1 łyżeczka curry,
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie posolić do smaku. Sos pasuje do wszystkich mięs, a także ryb.
Sos do grilla
Składniki:
- drobno posiekana cebula,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 4 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 250 ml wody
Wykonanie:
Zeszklić posiekaną cebulę w oliwie z oliwek, tak aby zrobiła się miękka. Pozostałe składniki zmiksować ze sobą o wlać na patelnię z zeszkloną cebulką – pogotować wszystko razem przez kolejne 5 minut. Sos ten jest znakomity do mięsa z grilla.
Sos brazylijski: Môlho de pimenta e limâo
Składniki:
- 4 papryczki chilli,
- drobno posiekana cebula,
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,
- 100 ml soku z cytryny
Wykonanie:
Posiekać drobno papryczki chilli i wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, zalać sokiem z cytryny – wymieszać. Zostawić pod przykryciem przez około 4 godziny przed podaniem.