Polki.pl

kom. (1)

Sos pieczarkowy

Składniki

  • 300 ml bulionu,

  • 100 ml śmietany,
  • 15 - 20 dkg pieczarek,
  • żółtko,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym bulionem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieczarki.

Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do lekko przestudzonego sosu szybko mieszając trzepaczką, połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.




Oceń 5,00 / 1
Redakcja poleca

Podobne w temacie Sosy

  • Sos do spaghetti Sos do spaghetti Na oliwie z oliwek podsmażyć mięso z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy do...
  • Sos brazylijski: Môlho de... Posiekać drobno papryczki chilli i wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, ...
  • Sos do grilla Sos do grilla Zeszklić posiekaną cebulę w oliwie z oliwek, tak aby zrobiła się miękka...
  • Sos indiański Sos indiański Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie posolić do smaku...

Skomentuj Sos pieczarkowy

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Sos pieczarkowy

  • Sos serowySosySos serowyZrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać gorące mleko stale mieszając, aż sos zgęstnieje...więcej »
  • Sos czosnkowySosySos czosnkowyDo naczynia wlać oliwę, olej i dodać wyciśnięty czosnek. Następnie dodać ocet, cukier oraz sól. Sos powinien się przegryzać co najmniej pół godzinki.więcej »
  • Sos serowySosySos serowyW płaskim rondelku topimy masło i dodajemy kostki sera topionego. Ponieważ sos musi mieć ścisłą konsystencję - należy stopione masło i ser dokładnie mieszać w czasie grzania - najlepiej widelcem.więcej »
  • Sos musztardowySosySos musztardowyMusztardę rozetrzeć w miseczce z ketchupem i posiekaną zieleniną. Mieszając dodawać stopniowo maślankę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką i octem. Przyrządzony sos przed użyciem...więcej »
  • Sos do grillaSosySos do grillaZeszklić posiekaną cebulę w oliwie z oliwek, tak aby zrobiła się miękka...więcej »
  • Sos indiańskiSosySos indiańskiWymieszać ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie posolić do smaku...więcej »
  • Sos do pizzySosySos do pizzy3 łyżki ketchupu, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego mieszamy. Dodajemy po kolei czosnek granulowany, bazylie suszoną, chili w proszku, sól, pieprz, oraz olej roślinny. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.więcej »
  • SosySos brazylijski: Môlho de pimenta e limâoPosiekać drobno papryczki chilli i wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, ...więcej »
  • Sos beszamelowySosySos beszamelowyMasło stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić rosołem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym serem. Podgrzać, ale nie gotować.więcej »
  • Sos tatarskiSosySos tatarskiOgórki obrać, pokrajać w drobną kostkę razem z grzybkami połączyć z majonezem, śmietaną, opłukanymi kaparami, posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.więcej »
  • Sos kolorowySosySos kolorowyBardzo drobniutko posiekany czosnek rozetrzeć w moździerzu z papryką, kminkiem i solą, a następnie - ciągle rozcierając - dodawać powoli oliwę, a następnie ocet.więcej »
  • Sos greckiSosySos greckiPomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.więcej »
  • SosySos z tuńczyka i małych pomidorków (penne, rigatoni, motylki)Ugotować makaron „al dente”. Obrać cebulę i pociąć ją w cieniutkie, przezroczyste paseczki. Przysmażyć cebulkę na patelni z podgrzanymi wcześniej trzema łyżkami oliwy z oliwek.więcej »
  • Sos chrzanowySosySos chrzanowyChrzan umyć, obrać opłukać, zetrzeć na tarce...więcej »
  • Zobacz podobne do Sos pieczarkowywięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne