Zobacz zdjęcia najpiękniejszych tortów weselnych!
Jaki tort na wesele?
- Po pierwsze tort powinien być dopasowany do charakteru przyjęcia. Jeśli organizujecie wesele w stylu glamour, to tort powinien być klasyczny, pełen gracji i elegancji, jak inne dekoracje, czy sama suknia panny młodej. Ale jeśli wasz ślub będzie w stylu rustykalnym, to koniecznie zdecydujcie się na naked cake, a więc warstwowy tort przypominający ciasto domowej roboty. Najlepiej, jeśli warstwy ciasta będą widoczne, masa będzie niedbale rozprowadzona, obsypana cukrem pudrem lub lukrem. Obowiązkowo powinny pojawić się też świeże owoce leśne, np. jagody i maliny.
- Po drugie – rozmiar. Jeśli organizujecie wielkie wesele na 300 osób, to tort musi być spory, by nie okazało się, że któraś ciocia nie dostanie kawałeczka słodkiego deseru. Ale jeśli wasze wesele będzie w kameralnym stylu, to nie silcie się na wielopiętowe ciasto, którego nikt nie zje. Szkoda pieniędzy.
- Po trzecie – smak. Tort powinien smakować parze młodej, bo to przecież wasze święto. Jeśli obydwoje nie lubicie kawy, to nie zamawiajcie tortu kawowego. Istnieje też pewna niepisana zasada, że jesienią i zimą tort może być cięższy, a więc z dodatkiem czekolady, masy karpatkowej czy na maśle. Wiosna i latem lepiej postawić na lekki, śmietankowy lub lodowy tort z dodatkiem owoców.
Oto najmodniejszy kolor dekoracji i dodatków ślubnych! Ładny?
Najpopularniejsze rodzaje tortów weselnych
- klasyczny piętrowy,
- z figurkami pary młodej,
- babeczki zamiast tortu,
- naked cake.
Ślubny prezent, czyli ile włożyć do koperty?