ort jest nieodłącznym elementem wesela. Tak samo jak krojenie go przez młodą parę. Zwyczaj ten jest równie miły, co kłopotliwy - sama byłam na weselu, na którym młodzi podzielili i roznieśli tort wszystkim gościom osobiście. A było ich nie mało... Dużo bardziej funkcjonalnym, i moim zdaniem zdecydowanie bardziej estetycznym, rozwiązaniem jest tort z … babeczek!
Zobacz także: Kolekcja sukien ślubnych White One 2011
Wygląda przepięknie, każdy gość dostaje miniaturową wersję tortu, odchodzi problem krojenia i dzielenia na porcje - same plusy. Jeśli jednak jesteście zwolennikami tradycyjnych ciast możecie wykorzystać babeczki również jako prezenciki dla gości lub podstawki pod winietki. Te cuda w miniaturze pięknie ozdobią Wasze wesele będąc apetycznym elementem dekoracji ślubnej.
Zobacz także: Suknie ślubne San Patrick 2011
Ciekawostka: Zastanawiacie się, czemu górne części tortu nie są również zrobione z babeczek? Otóż, nie tylko ze względów estetycznych - w niektórych miejscach, na przykład Stanach Zjednoczonych, wiele par chce zachować tę część na pierwszą rocznicę ślubu. W takiej sytuacji należy uprzedzić obsługę, aby zachowała ją w całości a następnie zamrozić.
Problemy z dużym tortem, zaczynaja się wtedy, kiedy chcemy go jakoś zapakować i wręczyć gościom na drogę lub ponownie zaserwować np. na poprawinach czy zanieść do pracy na ślubny poczęstunek. Z babeczkami wszelkie te słodkie kłopoty mamy z głowy. No i zawsze możemy się pochwalić, że mamy tort w stylu ślubu Mateusza Damięckiego... Taki właśnie tort wybrał aktor ze swoja ukochaną na wesele.