Słoneczna kuchnia grecka

Ser feta, tzatziki, musaka i gyros to popularne greckie przysmaki. Aby ich spróbować wcale nie trzeba wyjeżdżać do Grecji. Można je przyrządzić we własnym domu. Dzięki Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr łatwo oraz szybko przyrządzisz jedno z najsłynniejszych dań kuchni greckiej.
/ 07.08.2011 11:43

Ser feta, tzatziki, musaka i gyros to popularne greckie przysmaki. Aby ich spróbować wcale nie trzeba wyjeżdżać do Grecji. Można je przyrządzić we własnym domu. Dzięki Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr łatwo oraz szybko przyrządzisz jedno z najsłynniejszych dań kuchni greckiej.

Gyros prosto z Grecji
Jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni greckiej jest gyros. Nazwa wywodzi się od słowa „gyro” oznaczającego „obrót”, co odnosi się do metody przyrządzania dania na ruszcie. Jest ono znane w wielu krajach, dlatego w zależności od regionu niektóre jego składniki mogą się różnić. Klasyczny gyros to mięso zawinięte w chleb pita, podawane z frytkami, pomidorem, cebulą i słynnym sosem tzatziki. Aby szybko i łatwo przygotować tę grecką potrawę, warto sięgnąć po Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr. W jednej torebce znajdziemy składniki potrzebne do stworzenia sosu, a w drugiej - komponenty, które nadadzą wyrazisty smak i aromat mięsu. Dodatkiem do gyrosa mogą być greckie sałatki na bazie sera feta, pomidorów oraz ziół.

Gyros z kurczakiem
Doskonały pomysł na oryginalny obiad w greckim stylu.

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 3 sztuki
  • placki tortilla - 4 sztuki
  • Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr
  • sok z jednej cytryny
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • olej - 30 mililitrów
  • starty ser żółty - 40 gramów

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w cienki paski. Przełóż do miski, dodaj olej, Fix Gyros.
Papryka pokrój w paski, cebulę w pióra.
Na patelni smaż mięso, następnie dodaj cebulę i paprykę. Smaż przez kilka minut, do momentu kiedy kurczak będzie gotowy. Farsz dopraw wyciśniętym sokiem z cytryny.
Na placku tortilla rozłóż mięso z warzywami. Posyp startym serem i posiekana kolendrą. Zwiń w rulon.
Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.
Podawaj z sosem paprykowo-ziołowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu Fix Knorr lub z sosem tzatziki.

Więcej na przepisy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA