Shoarma do danie fast foodowe na Bliskim Wschodzie. Znane jest właściwie na całym świecie, ale pod różnymi nazwami. W Grecji potrawa ta nazywa się gyros, w Armenii tarna, natomiast w Turcji to doner kebab.
Shoarma to danie, które ma wiele twarzy, bowiem może być przyrządzone z różnych składników i podane z różnymi dodatkami. Na Bliskim Wschodzie shoarmę przygotowuje się z mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego bądź mieszanego. Mięso takie umieszcza się płatami na rożnie obrotowym, gdzie jest cały czas opiekane i podgrzewane. Gdy mięso jest gotowe, skrawa się je nożem lub specjalną piłką elektryczną. Kawałki mięsa nakłada się do bułki lub zawija w ciasto typu tortilla. Do tego dodaje się świeże warzywa i sosy.
U nas shoarmę podaje się w różny sposób, z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami, w tortilli czy z chlebkiem pita. W każdym przypadku smakuje wybornie. Jeżeli chcecie przyrządzić to orientalne dani we własnej kuchni, zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/ 4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- 6 łyżek oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paski. Wszystkie przyprawy łączymy z olejem. Mięso wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła całe mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej obsmażamy mięso, aż się zarumieni.