Serwowanie wina

Wybierając menu na wesele, należy koniecznie zwrócić uwagę na proponowane wina. Pamiętajmy, że nawet najwspanialszy smak potrawy można zepsuć, podając do niej nieodpowiedni trunek.
/ 05.01.2008 12:53
Wybierając menu na wesele, należy koniecznie zwrócić uwagę na proponowane wina. Pamiętajmy, że nawet najwspanialszy smak potrawy można zepsuć, podając do niej nieodpowiedni trunek.

Do niedawna obowiązywała tu prosta zasada – białe wino do ryb i drobiu, czerwone do czerwonych mięs i dziczyzny. Coraz częściej dopuszcza się jednak, a nawet sugeruje odstępstwa od niej.
Serwując wino w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na jego temperaturę.
- szampany powinny być podawane w temperaturze 6-8ºC
- wina białe i różowe - w temperaturze 8-12ºC
- wina młode czerwone - w temperaturze 13-14ºC
- wina lekkie czerwone - w temperaturze 14-16ºC
- wina szlachetne i stare roczniki - w temperaturze 18ºC

Kolejną ważną zasadą jest zachowanie porządku podawania win:
- wina należy podawać w kolejności od białych, przez różowe do czerwonych
- wina wytrawne serwujemy zawsze przed winami słodkimi i likierowymi
- wina młode przed winami starymi
- wina słabsze przed winami mocnymi

Do każdego alkoholu należy dobrać odpowiedni kieliszek, co podkreśli walory trunku. Szampana lub wino musujące podaje się w wąskich, wysokich kieliszkach, ewentualnie w płaskich i szerokich pucharkach. Kieliszki do białego wina wytrawnego mają kształt kielicha tulipana, podobnie jak te do win czerwonych, tyle że te drugie są zdecydowanie większe i bardziej rozszerzone u dołu. Likiery serwowane są w malutkich kieliszkach na długich nóżkach.

Redakcja poleca

REKLAMA