Sernik z rosą na słodką Wielkanoc

Ciasta wielkanocne są symbolem umiejętności i doskonałości. Ale aby można było liczyć na moc ciasta, taki produkt musi pochodzić z własnego, domowego wypieku.
/ 23.03.2010 19:52

Ciasta wielkanocne są symbolem umiejętności i doskonałości. Ale aby można było liczyć na moc ciasta, taki produkt musi pochodzić z własnego, domowego wypieku.

Sernik jest idealnym ciastem, nie tylko na święta. A ponieważ dużo osób rezygnuje z jego pieczenia (ze względu na to, że często opada zaraz po wyjęciu z piekarnika), proponuję sernik, który zawsze się udaje. Jest bardzo puszty i wyrośnięty. Sernik z rosą - wygląda cudownie a smakuje jeszcze lepiej.

Sernik z rosą na słodką Wielkanoc

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki 
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa:

  • 3 kostki sera śmietankowego
  • 3 całe jaja
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • budyń śmietankowy
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. mleka

    Sposób przyrządzenia:

    Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciastem wyłożyć spód i boki blachy do pieczenia.
    Składniki masy zmiksować i wylać na ciasto. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach. Na 15 minut przed wyjęciem z piekarnika wierzch ciasta zalać pianą z 3 białek i 1/2 szkl. cukru. Zapiec na zloty kolor.
     

    Redakcja poleca

    REKLAMA