Składniki
- 3 jaja
- 100 g masła
-
- 1 cukier waniliowy
- 4 krople aromatu rumowego
- 2 łyżki kaszy mannej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego ( najlepiej chudego)
- 200 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 750 g jabłek
- 4 łyżki konfitury morelowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1cytryna
Sposób przygotowania
Odzielic białka od żółtek. Masło z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem rumowym utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym żółtku. Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem i dodać do masy. Dalej ucierając dodać twaróg i śmietanę. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wymieszać z ciastem.
Masę wylać do tortownicy, wyłożonej pergaminem i wyrównać wierzch. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek. Każdą ćwiartkę naciąć w kilku miejscach od wypukłej strony i tą stroną do góry ułożyć na cieście. Jabłka skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Piec w temp. 180 stopni, 70 minut. Na ok. pół godziny przed końcem pieczenia przykryć pergaminem. Po upieczeniu na ok. 10 minut zostawić w wyłączonym piekarniku. Zdjąć obręcz, ciasto wystudzić w tortownicy.
Konfiturę podgrzać i posmarować nią ciasto. Odczekać, aż zastygnie, posypać cukrem pudrem.