Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kg białego sera (najlepiej - twarożek sernikowo-kanapkowy)
- 2 całe jajka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka tłuszczu
- białka z jajek użytych do ciasta
- 1 szklanka cukru
- puszka lub dwie owoców w syropie własnym - ananasów, brzoskwiń lub moreli
Sposób przygotowania
Ciasto na sernik:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie razem. podzielić na 3 części - 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
Cukier utrzeć dokładnie z tłuszczem przy pomocy drewnianej gałki. Ucierając dodawać stopniowo jajka, ser oraz proszek budyniowy.
Masa bezowa:
Białka z jajek użytych do przygotowania ciasta ubić z dodatkiem jednej szklanki cukru.
Dwiema pozostałymi niezamrożonymi częściami ciasta wykleić blachę.
Gotową masę serową wyłożyć na ciasto.
Na masie serowej ułożyć odsączone owoce - pokrojone na cząstki morele, brzoskwinie lub ananasa. Lekko wcisnąć je w masę.
Masę bezową wyłożyć na owoce.
Zetrzeć na wierzch zamrożoną część ciasta.
Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i od razu zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto należy piec około 1 godzinę.