Polki.pl
kom. (0)

Schab faszerowany pomidorami

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 4-5 łyżek marynowanych oliwek nadziewanych papryką
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie przecinać do końca, tak, aby uzyskać prostokątny płat. Natrzeć z obu stron rozgniecionym czosnkiem, oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1-2 h.

Pomidory i oliwki odsączyć z zalewy, ułożyć na płacie mięsa. Mięso mocno zwinąć w roladę, obwiązać bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Ułożyć w brytfance, polać tłuszczem ze smażenia i wlać kilka łyżek wody.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. C, często polewając sosem z pieczenia. 10 min. przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Gotową pieczeń wyjąć na półmisek, usunąć nici, pokroić na plastry. Udekorować listkami bazylii.




Oceń 5,00 / 1

Zupa z mięsa - Kasia gotuje z Polki.pl

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Wieprzowina

Skomentuj Schab faszerowany pomidorami

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Schab faszerowany pomidorami

  • Schab po cygańskuWieprzowinaSchab po cygańskuMięso lekko rozbijamy, nacieramy przekrojonymi ząbkami czosnku i oprószamy przyprawą.więcej »
  • Schab z pieczarkamiWieprzowinaSchab z pieczarkamiSchab przygotować najlepiej 1 dzień wcześniej, czyli opłukać, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem, obsypać solą, chili, ziołami prowansalskimi i papryką. Tak przygotowany schab schować do lodówki, żeby...więcej »
  • Schab po myśliwskuWieprzowinaSchab po myśliwskuSchab umyć, osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść. Czosnek obrać, posiekać. Zagotować ocet z 1 szklanką wody, dodać przyprawy. Mięso marnować przez dwa dni często obracając. Po tym okresie odsączyć przełożyć...więcej »
  • Wieprzowina w piwieWieprzowinaWieprzowina w piwieMięso umyć. Osuszyć. Z wierzchu ponacinać na krzyż. Czosnek obrać, rozgnieść z solą, pieprzem i kminkiem. Mięso natrzeć mieszanką, odstawić na 20 minut.więcej »
  • Wieprzowina z pieczarkamiWieprzowinaWieprzowina z pieczarkamiMięso pokroić w poprzek włókien na 5 jednakowych porcji, lekko rozbić i uformować owalne bitki. Oprószyć mięso pieprzem i mąką.ką pietruszki.więcej »
  • Boczek faszerowany gotowanyWieprzowinaBoczek faszerowany gotowanyPłat boczku około 2,5 kg, ścinamy mięso z góry, żeby boczek miał grubości 1,5 cm. Wykrojone mięso zmielić, dodać 30 dag podsmażonych pieczarek, 0,5 kg zmielonej szynki surowej, doprawić solą , pieprzem i papryką....więcej »
  • Wieprzowina w winieWieprzowinaWieprzowina w winieW dużej misce wymieszać wino, ocet, czosnek, listek laurowy, goździki, majeranek, sól oraz pieprz. Do przygotowanej w ten sposób marynaty włożyć wieprzowinę krajaną na kawałki, przycisnąć talerzykiem i trzymać...więcej »
  • Wieprzowina w cieścieWieprzowinaWieprzowina w cieścieMięso pokrajać w kostki, wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na 15-30 min. Jajo roztrzepać z olejem, ubijając stopniowo dodawać mąkę. Olej wlać na głęboką, gorącą patelnię, rozgrzać.więcej »
  • Wieprzowina z marchewkąWieprzowinaWieprzowina z marchewkąMięso pokrajać wzdłuż włókien na cienkie paski. Każdy pasek pokrajać poprzecznie do włókien na 2 cm plasterki. Jaja roztrzepać w misce, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, ubić do połączenia, wsypać pozostałą...więcej »
  • Wieprzowina w sosie chrzanowymWieprzowinaWieprzowina w sosie chrzanowymMięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na 30 minut...więcej »
  • Schab z jabłkami i sezamemWieprzowinaSchab z jabłkami i sezamemBłonę na schabie delikatnie ponacinaj na krzyż. Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda i pokrój w dużą kostkę. Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody, sosem sojowym, olejem sezamowym i miodem. Dodaj jabłka, posiekaną cebulę...więcej »
  • WieprzowinaSchab z pieczarkamiPrzepis na pyszny schab z pieczarkami. Pieczarki opłukać i pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 30 minut. Następnie odcedzić.więcej »
  • Schab po kubańskuWieprzowinaSchab po kubańskuSchab pokrój na plastry grubości ok. 1cm. Kminek rozgnieć w moździerzu. W misce wymieszaj składniki marynaty: sok pomarańczowy, kminek, posiekany czosnek, skórki i sok z limonki, kolendrę, olej,więcej »
  • Schab w śmietanieWieprzowinaSchab w śmietaniePlastry schabu wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie poprószyć solą i pieprzem . Tak przygotowane kawałki mięsa rozbić delikatnie tępa stroną noża.więcej »
  • Zobacz podobne do Schab faszerowany pomidoramiwięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne