Święta a karmienie piersią - co wolno zjeść

Święta a karmienie piersią - co wolno zjeść fot. Fotolia
Zastanawiasz się, na co możesz sobie pozwolić przy wigilijnym stole? Sprawdź!
Agata Bernaciak / 23.05.2019 10:27
Święta a karmienie piersią - co wolno zjeść fot. Fotolia

Karmisz piersią? To możesz zjeść na święta bez żadnych obaw:

  1. Barszcz czerwony – jest lekkostrawny i odżywczy. Buraki mają dużo błonnika i składników mineralnych. Lepiej jednak nie jedz barszczu z kiszonych buraków, ale z ugotowanych i zakwaś go kilkoma kroplami cytryny.
  2. Kisiel żurawinowy – to bardzo zdrowe wigilijne danie. Żurawiny działają antybakteryjnie i mają mnóstwo witamin (zwłaszcza C).
  3. Kompot z suszonych owoców – suszone gruszki, jabłka, morele, śliwki to cenne źródło składników mineralnych. W umiarkowanej ilości poprawiają również trawienie (zwłaszcza śliwki), ale w dużej mogą mieć działanie przeczyszczające. Pamiętaj, by przed gotowaniem porządnie umyć owoce.
  4. Drożdżowe ciasto – upieczone w domu to zdrowa i bezpieczna potrawa.

Z tych produktów lepiej zrezygnuj:

  1. Cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty) – często podaje się je jako deser, są również dodatkiem do świątecznych ciast. Zdarza się jednak, że alergizują. Rzadko natomiast uczulają gruszki, jabłka, banany, morele (wypróbuj też suszone). Pamiętaj też, że po upieczeniu owoce są mniej alergizujące.
  2. Orzechy (szczególnie ziemne, kutia) – tradycyjnie świąteczne, ale bywa, że uczulają. Możesz zastąpić je suszonymi figami, daktylami czy migdałami.
  3. Czekolada – bywa składnikiem ciast.
  4. Mak (makowiec, kluski z makiem, kutia) – w kutii poza makiem są i orzechy, i miód, poza tym nie jest łatwostrawna, więc nie przesadź z ilością.
  5. Miód (kutia, piernik) – w kutii miód możesz zastąpić cukrem, dodaj go też do klusek z makiem, orzechy zastąp migdałami (dobrze wpływają na laktację). Piernik bez miodu będzie mniej aromatyczny, ale smaczny.
  6. Ryby (karp, śledź) – możesz je jeść, ale pod warunkiem że dziecko nie ma na nie alergii. Cebulkę z sałatki śledziowej sparz lub zastąp ją czerwoną. Lepiej też zamiast tłustego smażonego karpia upiecz w folii lub ugotuj na parze inną rybę, np. łososia.
  7. Grzyby (zupa grzybowa, pierogi) – są raczej ciężkostrawne, dlatego zamiast zupy grzybowej zjedz barszcz, a do pierogów zrób inne nadzienie.
  8. Kapusta (pierogi z kapustą i grzybami, kapusta wigilijna) – jest ciężkostrawna, dlatego do pierogów zrób inne nadzienie, bo większa ilość kapusty może spowodować wzdęcia (zwłaszcza u maluszka).

Dowiedz się więcej na temat rodzinnych świąt:


na podstawie tekstu Aleksandry Sobieraj/Twój maluszek

Redakcja poleca

REKLAMA