Świąteczne wypieki z dzieckiem

ciastka, święta, ciasteczka, pierniki
Myślisz, że ty nie zrobisz takiego Mikołaja z pierniczków? Jeżeli nam się udało, tobie też wyjdzie! Nawet jeśli na co dzień kupujesz ciasta w cukierni. Nie święci garnki lepią, spróbuj!
/ 22.12.2008 15:31
ciastka, święta, ciasteczka, pierniki
Takie piernikowe cudeńka zobaczyłam pierwszy raz w święta u Asi. Asia jest mamą czwórki dzieci (najmłodsze ma zaledwie pół roku). Zawsze razem z nimi przed Wigilią z piernikowego ciasta wycina choinki, aniołki, serduszka. Nie mogłam się nadziwić, jak ona to robi, że przy czwórce maluchów (a właściwie razem z nimi, bo starsza trójka dzielnie jej pomaga!) udaje się jej jeszcze znaleźć czas na takie „zabawy”.

Niedawno musiałam przekonać się o tym sama, bo moi chłopcy tak się zachwycili piernikami, że trzeba było je upiec. Okazało się to całkiem... no, może nie takie znów całkiem proste, ale i nie tak strasznie trudne, jak mi się to na początku wydawało.

Przepis na pierniczki
Składniki na pewno masz: to mąka, masło, cukier, miód, jajka, mleko. Do tego będzie jeszcze potrzebna soda oczyszczona (żeby ciasto rosło) i przyprawa do piernika (by ładnie korzennie pachniało). Najpierw roztop w garnuszku miód, cukier i masło, stale mieszając. Uważaj, żeby składniki się nie zagotowały. Ostudź je i dopiero potem dodaj do mąki (inaczej mąka zbije się w grudki). Sodę rozpuść w wodzie lub mleku albo (wcześniej) przesiej z mąką. Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Najlepiej włóż je do lodówki, nawet na kilka godzin (żeby było bardziej kruche). Po wyjęciu ciasto wyrób, rozwałkuj i wytnij foremkami kształty – jakie chcesz. I na koniec najprzyjemniejsze: pieczenie (10–15 minut, nie dłużej, bo ciasteczka się przypalą). Prawda, że nietrudne?

Bałwanki i chatki
Zrobienie lukrowanego bałwanka też nie jest trudne. Dolna kulka to po prostu muffinka, zaś brzuszek, główka i kapelusz są uformowane z... lukru! A zimowy domek? Jego wykonanie jest trudniejsze, ale jeśli dobrze go skleisz, wszystko się uda. Pamiętaj o dekoracji!

Sztuka lukrowania
Najprostszy lukier zrobisz z cukru pudru i wody. Wsyp cukier do miseczki. Następnie dolewaj po odrobinie wody i mieszaj, aż cukier się rozpuści i zgęstnieje. Jeśli do lukru dodasz troszkę soku z cytryny, będzie miał nieprzesłodzony, lekko kwaskowaty smak. Gdy chcesz skleić zimowy domek, do zrobienia lukru potrzebne jest białko – ubij je lub zmiksuj z cukrem pudrem na sztywną pianę. Kiedy zaś zamierzasz użyć lukru do uformowania brzucha, głowy i kapelusza bałwanka, do białka dodaj podwójną ilość cukru pudru. Uda się! A dziecko? Będzie zachwycone!

Surowe ciasto? O nie!
Pewnie sama lubisz go próbować albo wylizywać garnek, w którym kręciłaś jajka z cukrem. Nie rób tego! W surowych jajkach mogą być pałeczki salmonelli – bakterii, która powoduje bóle brzucha, biegunki, a nawet poważniejsze infekcje. Ucz dziecko, że ciasto je się dopiero po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA