Kwas foliowy w ciąży - dlaczego jest potrzebny

Kwas foliowy w ciąży fot. Fotolia
Czym grozi jego niedobór?
Milena Oszczepalińska / 27.08.2015 06:15
Kwas foliowy w ciąży fot. Fotolia
Kwas foliowy jest składnikiem, który każda ciężarna powinna przyjmować w postaci suplementów. Owszem, znajduje się on m.in. w zielonych warzywach, np. szpinaku lub rukoli oraz w cytrusach, ale trzeba by zjeść ogromne ich ilości, by dostarczyć organizmowi wystarczającej dawki tego pierwiastka. A dlaczego jest tak ważny?

Czy kwas foliowy w tabletkach jest lepszy niż w naturalnych produktach spożywczych?

Nie można powiedzieć, że jest lepszy, ale z pewnością jest lepiej przyswajalny. To ciekawe, że akurat w przypadku kwasu foliowego, inaczej niż innych składników odżywczych, tabletki przyswajają się w organizmie niemal w całości, a kwas znajdujący się w produktach naturalnych jedynie w około 50 procentach.

Kwas foliowy w ciąży

Pierwiastek ten ciężarna powinna przyjmować od samego początku ciąży, a najlepiej nawet jeszcze przed jej rozpoczęciem. Oczywiście czasami jest to niemożliwe, zwłaszcza gdy ciąża jest zaskoczeniem, dlatego tak ważne jest, by uzupełniać ten pierwiastek już od chwili, gdy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży.

Niedobór kwasu foliowego w ciąży prowadzi do:
  • poważnych wad wrodzonych u dziecka, takich jak: przepuklina oponowo-mózgowa, bezmózgowie;
  • niedorozwoju łożyska, co może skutkować poronieniem;
  • bardzo małej masy urodzeniowej noworodka;

Sprawdź też:

Redakcja poleca

REKLAMA