Przepisy na anemię w ciąży - 5 najlepszych wegetariańskich propozycji

Przepisy na anemię w ciąży - 5 najlepszych wegetariańskich propozycji fot. Fotolia
Nawet jeśli jeszcze jej nie stwierdzono, lepiej przeciwdziałać niż leczyć. Poznaj 5 przepisów na pyszne dania do walki z ciążową anemią!
Agata Bernaciak / 24.07.2014 06:33
Przepisy na anemię w ciąży - 5 najlepszych wegetariańskich propozycji fot. Fotolia

Czy wiesz, że anemia w ciąży dotyczy nawet 40% kobiet? Bierze się ze zwiększonego zapotrzebowania m.in. na żelazo. Pierwszymi objawami anemii może być ogólne zmęczenie, senność czy uczucie przyspieszonego bicia serca. Może prowadzić np. do przedwczesnego porodu, dlatego tak ważne jest, by kontrolować poziom hemoglobiny oraz hematokrytu. Oto dania, które pomogą ci w ich wyregulowaniu!

1. Makaron z fasolki mung z tofu i kapustą pekińską

Składniki (2 porcje):
  • ok. 100 g makaronu z fasolki mung
  • ok. 100 g tofu
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża dymka razem z cebulką
  • łyżeczki imbiru w proszku
  • kilka kropli zielonego tabasco i sosu sojowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • mały pęczek natki pietruszki
Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Liście kapusty kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Marchewkę ścieramy na drobno, tofu kroimy w małą kostkę, a dymkę razem z cebulką kroimy w plasterki. Po ok. 5 minutach marchewkę, tofu i dymkę dorzucamy do kapusty. Doprawiamy sosem sojowym, tabasco, imbirem, dorzucamy makaron i delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z gazu, doprawiamy olejem sezamowym, a na talerzu ozdabiamy pietruszką. Jedząc produkty bogate w żelazo, pamiętaj o witaminie C, bo w jej obecności żelazo przyswaja się lepiej!

2. Koktajl z pomarańczy i moreli

Składniki (na 2 porcje):
  • 2–3 pomarańcze
  • 4–6 moreli
  • kilka listków świeżej melisy
Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok, a następnie miksujemy go z pokrojonymi na małe kawałki morelami. Ozdabiamy listkami melisy.

3. Barszcz z mlekiem kokosowym

Składniki:
  • ok. 100 g lub 3–4 „brykiety” mrożonych buraków
  • 1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 średnia marchewka l 1 średni ziemniak
  • 3 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku 
  • pęczek kolendry
Przygotowanie: Do wywaru warzywnego wrzucamy obranego i pokrojonego w małą kostkę ziemniaka i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy
ok. 10 minut. Następnie dodajemy mrożone buraczki, ugotowaną fasolę, mleko kokosowe i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy sok z połówki cytryny i solimy. Danie ozdabiamy poszatkowaną kolendrą.

Poznaj więcej zdrowych przepisów:

4. Pieczona pietruszka i ziemniaki w sosie słodko--kwaśnym

Składniki (na 3 porcje):
  • 1/2 kg małych młodych ziemniaków
  • 3 średnie pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Sos:
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 czerwonej ostrej papryki
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka drobnego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • ząbek czosnku
Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Pietruszkę kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie na ok. 3cm kawałki. Podgotowane ziemniaki i pokrojoną pietruszkę mieszamy w misce z oliwą i odrobiną soli, wyrzucamy na blachę i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C, aż warzywa mocno przyrumienią się (ok. 15 minut). Zmiażdżony czosnek i mieszamy w miseczce z octem
i składnikami sosu. Polewamy warzywa.

5. Sałata z burakami i botwiną

Składniki (na 2 porcje):
  • 3 średnie buraki
  • ok. 100 g liści młodej botwiny
  • 6–8 plasterków sera koziego (roladka)
  • kiełki buraka (do przybrania)
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie: Buraki gotujemy w łupinie aż będą miękkie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i obieramy ze skóry. Kroimy na minimum 16 części, dodajemy musztardę, ocet balsamiczny, oliwę i cukier trzcinowy. Całość dokładnie mieszamy. Na umyte liście botwinki wykładamy buraczki z dressingiem. Ozdabiamy plastrami sera koziego i kiełkami buraka. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami.

Poznaj więcej zdrowych przepisów:

 

na podstawie tekstu autorstwa Moniki Mrozowskiej/Mamo to ja

Redakcja poleca

REKLAMA