Z nutą wanilii i czekolady

Choć nazwa szczepu Garnacha (Grenache) nie jest nam obca, to jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że jest to jedna z najczęściej uprawianych odmian na świecie. Jest ona współodpowiedzialna za wyborną jakość czerwonych win z Doliny Rodanu. Obecnie budzi zainteresowanie wśród winiarzy z Nowego Świata, zwłaszcza z Australii.

Skąd pochodzi

Niemniej zdecydowanie najpopularniejsza jest w swojej ojczyźnie – w Hiszpanii. Ściślej rzecz ujmując Garnacha pochodzi z Aragonii, regionu w północno-wschodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Właśnie z Aragonii Garnacha rozprzestrzeniła się na całą Hiszpanię, a także na należące do Królestwa Aragonii ziemie Roussilon i Sardynię (tu jest znana pod nazwą Cannonau).

Małe wędrówki

W wieku XVIII pojawiła się w Langwedocji i Prowansji. Do wzrostu popularności szczepu przyczyniła się pośrednio plaga filoksery, pustosząca winnice europejskie w XIX wieku. Garnacha cieszyła się opinią szczepu bardziej odpornego, a także łatwego w szczepieniu. Zatem miała szansę zdominować uprawiane wówczas słabsze szczepy.

Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl

Polecamy: Stary styl wina

Aragońskie korzenie

Nawiązując do aragońskich korzeni odmiany należy skupić się na apelacji Campo de Borja (stąd wywodzi się słynny włoski ród Borgiów) oraz przede wszystkim na apelacji D.O. Carinena. Nazwa tego drugiego regionu może wprowadzać nieco w błąd, choć rzeczywiście uprawia się tu nieco odmiany Carinena, to jednak dominują Garnacha i Tempranillo. Imponujący musi wydawać się fakt, że wina tworzy się tu już od 2300 lat. W powszechnej opinii uważa się Garnachę z D.O. Carinena za swego rodzaju wzorzec tego szczepu.

W poszukiwaniu owocowego aromatu

Wina te charakteryzują się aromatami czarnej porzeczki, jeżyny, truskawek, wiśni, a leżakowanie w dębie wydobywa z nich nuty lukrecji, wanilii, czekolady.

Czytaj także: Tajemnica Tiramisu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)