POLECAMY

Właściwa temperatura serwowanych napojów

Każdy napój potrzebuje odpowiedniej temperatury, aby ukazać swoje najlepsze atuty: smak, aromat i dźwięk przy trącaniu kieliszkiem.

Właściwa temperatura serwowanych napojów

Właściwa temperatura serwowanych napojów

Każdy napój potrzebuje odpowiedniej temperatury, aby ukazać swoje najlepsze atuty: smak, aromat i dźwięk przy trącaniu kieliszkiem.

Niektóre napoje przed podaniem trzeba odpowiednio schłodzić, niektóre ogrzać, a jeszcze inne pozostawić w temperaturze pokojowej. Zmian temperatury trunku należy dokonywać jednak stopniowo, nie powinniśmy wstawiać wina do zamrażalnika, lub odwrotnie chłodzony trunek do gorącej wody. Napoje bowiem mogą na niekorzyść zmienić swoje walory smakowe.

Tabela temperatur

Napój

Temperatura serwowania w stopniach Celsjusza

wino musujące, szampan

5-8

szampany rocznikowe

7-9

białe wino wytrawne

7-10

czerwone wino wytrawne

16-18 (temperatura pokojowa)

likiery

temperatura pokojowa

tokaj

6-8

różowe wino

8-12

wódka

6-8

gin

8-10

koniak

temperatura pokojowa

piwo

8-10

woda, soki

schłodzone

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)