Właściwa temperatura napojów

Sprawdź w jakiej temperaturze podawać poszczególne napoje.

Właściwa temperatura napojów

Szczególnie w odniesieniu do win należy pamiętać, że wina młode i wina stare podaje się w różnych temperaturach – im wino starsze tym temperatura jego serwowania powinna być bliższa warunkom piwnicznym. Zapamiętaj też tych kilka cennych rad: lepiej podać wino chłodniejsze o jeden – dwa stopnie niż za ciepłe, cały aromat ukryty w trunku ujawni się wówczas podczas picia. Nigdy nie proponuj kostek lodu do wina. Nigdy nie trzymaj wina białego w lodówce dłużej niż przez 48 godzin. Zapomnij też o schładzaniu wina w zamrażalniku. Pamiętaj, że cały aromat ukryty w winie powinien ujawniać się stopniowo – dlatego wino przyniesione z piwnicy powinno ogrzewać się do temperatury pokojowej stopniowo – nigdy mu w tym nie pomagaj kładąc butelkę na kaloryferze lub zanurzając ją w gorącej wodzie. 

Polecamy: Stary styl wina

Napój

Temperatura serwowania w stopniach Celsjusza

wino musujące, szampan

5-8

szampany rocznikowe

7-9

białe wino wytrawne

7-10

czerwone wino wytrawne

16-18 (temperatura pokojowa)

likiery

temperatura pokojowa

tokaj

6-8

różowe wino

8-12

wódka

6-8

gin

8-10

koniak

temperatura pokojowa

piwo

8-10

woda, soki

schłodzone

O czym świadczą białe plamki na paznokciach?
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/rok temu
Temperatury podawania: Piwo[przechowywanie 2-10] Piwo Jasne - (6-10) Piwo Jasne Pełne - (8-10) Piwo Jasne mocne - (10-12) Piwo Ciemne Pełne - (9-12) Piwo Ciemne mocne - (12-14) Wódka czysta - (4-10/6-10) Wódki gatunkowe, słodkie likiery - (10-17) koniaki, winiaki - (18-20) wódki naturalnie - (11-14) Starka[wódka polska wielokrotnie destylowana] - (6-10) whisky - (18-20) Wino czerwone lekkie - (14-16) Wino czerwone ciężkie - (16-18) wino białe wytrawne lub półwytrawne - (6-12) [młode 4-8] wino białe słodkie - (10-14) wino różowe - (10-12)[młode 7-10) wino musujące - (6-8) wina ziołowe wytrawne - (7-9) wina ziołowe słodkie - (12-14) Uczę się właśnie bo mam jutro egzamin więc pomyślałem, że dla utrwalenia napisze poprawne temperatury podawania alkoholi. Mam nadzieje, że komuś pomogłem :)
/4 lata temu
Świetne. Obił mi się o uszy, że konkretne napoje muszą być podawane w odpowiedniej temperaturze, ale nie miałam pojęcia o takich szczegółach. Tylko jak uzyskać odpowiednią temperaturę i jak to sprawdzić? Macie jakieś sposoby?
/4 lata temu
Niezła ściągawka. Dzięki:)