Jak dobrać wino do potrawy?

Podział potraw na te, które pasują do win białych i na te, które pasują do win czerwonych już się dezaktualizował. Poznajcie najnowsze zasady dobierania wina do posiłków!

/ 7 miesięcy temu
Jak dobrać wino do potrawy? fot. Fotolia

 

W sztuce właściwego doboru wina do potrawy pomoże nam Marco Ghia – pasjonat wina i szef  Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool. Zdradzi kilka podstawowych zasad, dzięki którym podawanie wina do obiadu stanie się proste i przyjemne.

Zobacz zwiastun filmu Ciemniejsza Strona Greja! Jest naprawdę mocny!

Gatunek czy kolor wina jest ważniejszy?

Najbardziej rozpowszechniona i tradycyjna zasada, która głosi, że białe wino powinno podawać się do ryb, a czerwone do czerwonego mięsa powoli odchodzi w zapomnienie. Marco Ghia przygotował specjalną rozpiskę najpopularniejszych składników spożywczych oraz potraw, a następnie przyporządkował je poszczególnym gatunkom wina. Oto czym się kierować:

  • Franciacorta - do potraw słonych
  • Sauvignon Blanc – do tart i sosów
  • Grüner Veltliner - do potraw z dodatkiem świeżych ziół
  • Pinot Grigio – do dań lekkich oraz do chudych rybnych
  • Chardonnay - do tłustszych ryb lub ryb w bogatym sosie
  • Off-Dry par Riesling - do potraw słodkich i pikantnych
  • Chianti - do krewetek
  • Moscato d'Asti – do owocowych deserów
  • Pinot Noir - do potraw z ziemistych smakach
  • Sangiovese – do czerwonego mięsa

Dobierając wino do potrawy – po prostu próbuj!

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z winem warto najpierw poeksperymentować. Podczas wolnego wieczoru spróbujcie otworzyć  butelkę swojego ulubionego trunku, np.  Prosecco i  połączyć z nim ulubione składnik np. sery, mięso czy owoce. Dzięki tej prostej czynności na własnej skórze przekonacie się co komponuje się dobrze, a co nie.

Innym ciekawym sposobem jest próbowanie kilku rodzajów wina podczas gotowania. Najpierw posmakujcie samego wina, a potem z kęsem potrawy. Dzięki tej niewinnej zabawie pozyskacie unikalną wiedzę, które z nich najlepiej pasuje do przyrządzanego dania.

Zaproście do próbowania przyjaciół i wymieniajcie się spostrzeżeniami!

Polecamy: Zakrętka czy korek naturalny?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)