Trudności podczas przyjęcia – co zrobić

Każdy gospodarz musi liczyć się z tym, że na jego przyjęciu może dojść do nieprzewidzianych trudności. By miła atmosfera trwała nieprzerwanie postarajmy się przewidzieć i przeciwdziałać możliwym problemom. Przedstawiamy kilka możliwych sytuacji kryzysowych oraz rady jak się zachować by goście nie odczuli dyskomfortu.

Palić nie palić

Często bywa tak, ze w gronie zaproszonych są palacze oraz osoby niepalące. O ile podczas aperitifu i digestifu wolno palić, o tyle osoby niepalące nie muszą tego dymu znosić. Należy wtedy wskazać balkon lub taras dla palących oraz zadbać o popielniczki. Otworzenie okna nie załatwi sprawy, gdyż dym może się dostać do pomieszczenia.

Menu

W przypadku zaproszenia do siebie wegetarian lub osób na diecie zatroszczmy się o propozycje potraw dla nich. Takie osoby powinny poinformować o swoich nawykach żywieniowych. Jeżeli nie znamy się na danej kuchni spytajmy wprost co lubi i co chciałby zjeść. Nie chcemy przecież, żeby ktoś przez cały wieczór jadł tylko przystawki. By uniknąć tego typu incydentów warto zadbać o urozmaicone menu, tak by każdy znalazł cos dla siebie.

Jak wybrać sokowirówkę?

Zobacz także: Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu

Zagraniczni goście

Nie ignorujmy nawyków zagranicznych gości, które są związane z ich kulturą czy religią. Jeśli czujecie się odpowiedzialni za atmosferę na przyjęciu nie ignorujcie zasad panujących wśród gości. Warto zawczasu sięgnąć do literatury by poznać dana kulturę. Najlepiej jednak wprost spytać gościa czy jest coś czego nie może jeść lub pić i czy ma jakieś specjalne życzenia.

Zobacz także: Jak sie zachować przy nie-polskim stole

Alkohol

Gdy w gronie zaproszonych znajdzie się osoba która przesadziła z alkoholem, może sprawić problemy. Osobie dużo pijącej lejcie niewiele wina i rozcieńczajcie je wodą, pilnujcie również by butelka z alkoholem była poza jej zasięgiem. Nie ma co dyskutować z osoba nietrzeźwą. Wtedy trzeba zamówić taksówkę i postawić ją przed faktem dokonanym i odesłać do domu.

Drobne wpadki

Przypalony stek, przesolone ziemniaki i włos w zupie może się zdarzyć każdemu, zwłaszcza początkującym kucharzom. Gdy już zdarzy nam się taka sytuacja nie przesadzajmy z kajaniem się, zabierzmy nieudaną potrawę ze stołu i doceńmy tolerancje gości.

Nie reagujmy zbyt nerwowo na wpadki gości, poplamiony obrus czy sztućce zdarzają się nieustannie. Nie ceńmy swoich dobór nad gości, bo z pewnością, więcej do nas nie przyjdą. Usuńcie szkodę, weźcie głęboki oddech i powróćcie do zabawy.

Głęboki oddech i dystans do zaistniałej sytuacji pozwolą nam wyjść z twarzą bez szkody na gościach i przyjęciu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)