Sztuka jedzenia owoców morza

Sztuka jedzenia owoców morza
Owoce morza, czyli słynne włoskie frutti di mare. To dania, które w wielu krajach uważa się niezwykle wytworne. Na co dzień nie stykamy się z takimi potrawami, więc zrozumiałe jest, że nie znamy zasad ich jedzenia. Jednak warto wiedzieć, jak powinniśmy je spożywać, kiedy zostaniemy zaproszeni przez znajomych na niebanalny obiad lub jeśli po prostu udamy się do restauracji, żeby skosztować tych rarytasów.
/ 22.09.2016 10:59
Sztuka jedzenia owoców morza

Homar

Jedząc homara dostaniemy dużą serwetkę lub plastikowy fartuch. Warto go założyć ponieważ, ceremonia jego jedzenia zazwyczaj kończy się pochlapaniem. Na samym początku bierzemy pewnie do rąk homara, ukręcamy kleszcze i odkładamy je na brzeg talerza. Następnie specjalnym narzędziem („dziadkiem” do skorupiaków) odłamujemy po kolei kleszcze. Musimy robić to bardzo powoli, ponieważ zmniejsza to ryzyko pryskania na wszystkie strony. Wyciągamy mięso widelcem lub małym szpikulcem do homarów. Musimy wyjąć również mięso z ogona. Zazwyczaj jest on już przekrojony na dwa duże kawałki, dlatego nasze zadanie jest ułatwione, bo dzielimy go tylko na kęsy. Każdy kawałek mięsa nabijamy na widelec i przed zjedzeniem maczamy w maśle albo w sosie. Prawdziwi miłośnicy homarów wydobywają dodatkowe kęsy z odnóży przełamując je po kolei , wkładając do ust przełamanym końcem i wyciskając mięso zębami.

Na puste skorupy zostanie podana specjalna miska lub półmisek. Po zakończeniu posiłku dostaniemy miseczkę z plastrami cytryny i gorącą wody, aby opłukać w niej palce.

Krab

Jeśli krab jest w pancerzu jedzenie rozpoczynamy od odnóży. Wykręcamy jedno z nich i wysysamy mięso ze skorupki, podobnie robimy z drugim. Odnóża odkładamy na brzeg talerza. Aby wyjeść mięso z korpusu bierzemy widelec i wybieramy je od spodu.

Krab w miękkim pancerzyku jest zjadany w całości, zarówno na kanapce jaki z talerza. W ostatnim przypadku przecinamy go przez środek i dzielimy na kawałki. Analogicznie do kraba postępujemy z langustą.

Krewetki

Sposób, w jaki spożywamy krewetki, jest zależny od tego, w jaki sposób zostały one podane.

Jeżeli są one podane w koktajlu krewetkowym są obrane i małe, jemy je jednym kęsem. Jeśli krewetka jest większa wystarczy przeciąć ją widelcem.

Jeśli krewetki podane są jako danie główne należy spożywać je za pomocą widelca i noża. Na samym początku na krewetki wyciskamy cytrynę. Trzeba uczynić to osłaniając ją łyżką, aby nie trysnęła na talerz sąsiada. Jeśli sos podano w oddzielnej miseczce, przeznaczonej tylko dla nas zanurzamy ją w nim. Jeśli natomiast miska z sosem jest wspólna, należy albo polać nim nasze danie albo nałożyć troszkę na talerz.

W niektórych daniach krewetki podaje się nie obrane (np. czosnkowe krewetki królewskie). W takim przypadku bierzemy krewetkę, władamy kciuk pod skorupkę na górnym końcu, luzujemy ją i ściągamy. W takiej sytuacji zostanie podany oddzielny talerz na skorupki.

Krewetki serwowane jako przystawka jemy palcami.

Ostrygi i sercówki

Skorupiaki te zwykle podaje się otwarte i na potłuczonym lodzie. Ułożone są wokół pojemnika z sosem koktajlowym. Palcami jednej ręki trzymamy skorupkę, a drugą dłonią widelcem do skorupiaków (najmniejszy w podanych widelców) nabijamy ostrygę lub sercówkę. Przed zjedzeniem zanurzamy je w sosie. Możemy też nabrać odrobinę sosu na widelec i polać nim ostrygę. Jeśli jakaś cześć ostrygi lub sercówki przywiera do muszli, oddzielamy ją widelcem.

Omułki (Małże)

Omułki wyjmujemy z muszli widelcem, maczamy w sosie i jemy na jeden raz. Wszędzie, poza oficjalnym przyjęciem możemy wyjąć muszlę z odrobiną wywaru i wyssać z niej małże. Sos czy bulion pozostały w miseczce zjadamy łyżką albo maczamy w nim kawałki bułki lub chleba nabite na widelec.

Puste muszle kładziemy do miski postawionej w tym celu na stole.

Kawior

Tradycyjnie podawany jest w kryształowej miseczce na potłuczonym lodzie. Na początku nakładamy kawior na swój talerz. Własnym nożem lub łyżką umieszczamy niewielka ilość kawioru na trójkątnych grzankach albo blinach. Jeśli podano posiekane jajko, mieloną cebulę albo śmietanę nakładamy je na kawiorze jako przybranie.

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
25% na wszystkie produkty
25% na wszystkie produkty
Aż 25% zniżki na wszystkie pro... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
+
25% na wszystkie produkty
Online

Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
Rabat do -30%
Rabat do -30%
Rabat do -30% w sklepach stacj... więcej»
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
+
Rabat do -30%
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Rabat 30% przy zakupie min. 2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
REKLAMA