Niezwykła tradycja
O sile popularności wina świadczy również to, że obecnie co dziesiąta butelka wypijana w Grecji to właśnie Retsina. Nie można powiedzieć, że jest to moda przejściowa, Grecy produkują i piją Retsinę od 2700 lat! Oczywiście, jak to często bywa, w powstaniu pomógł trochę przypadek. Do białych win dodawano odrobinę żywicy sosnowej ponieważ zapewniało to lepszą konserwację. Szybko jednak zorientowano się, że żywica dodaje winu interesującej pikanterii. Tak też do dnia dzisiejszego produkowane jest to białe wino wytrawne.
Polecamy: Starożytne wino i suszone owoce
Jak podawać
Obecnie najbardziej cenimy Retsinę za jej cierpkie, korzenne nuty, które fantastycznie komponują się z miejscową kuchnią. W polskich realiach, jeśli nie mamy akurat pod ręką nadziewanych liści winogron, podajmy Retsinę do sałatek zawierających ser feta - sprawdzi się wybornie, podobnie jak dodatek do smażonych potraw pikantnych, orientalnych.
Czytaj także: Klasyfikacja win
Współcześnie Retsina ma nieco łatwiejszy charakter niż w starożytności, dziś ogranicza się dodatek żywicy organicznej, mimo to wielu początkujących miłośników wina potrafiło brać charakterystyczne cechy Retsiny za wadę. Wino powstaje ze szczepów Roditis i Savatiano i lubi zimno, ale nie przesadne, podajemy je w temperaturze 8-10 stopni. Można też pić ja tak jak Grecy – nie z kieliszków, a ze szklaneczek z grubego szkła. Żeby jeszcze bardziej zaostrzyć apetyt dodajmy, że Grecy traktowali wino jako dar boga Dionizosa i spożywali je podczas dość swobodnych, w dzisiejszym rozumieniu, spotkań.