Przyjęcie w stylu włoskim

Spaghetti alla bolognese
Zwykle urządzanie przyjęcia dla znajomych kojarzy się ze żmudnym przesiadywaniem w kuchni, wertowaniem stosu przepisów i łamaniem sobie głowy: czym uraczyć gości tym razem? Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy uniknąć organizacyjnych problemów (ot, choćby takich jakie napotkała bohaterka Dziennika Bridget Jones) powinniśmy postawić na kuchnię włoską – tak różnorodną jak długi i szeroki jest Półwysep Apeniński, ale prostą w przyrządzaniu i oczywiście niezwykle smaczną.
/ 28.07.2009 15:40
Spaghetti alla bolognese

Choć większości z nas Włochy kojarzą się przede wszystkim z nieśmiertelną pizzą – a tej prawdziwej próżno szukać w polskich restauracjach – warto jednak zrezygnować z niej na rzecz innych dań, z pewnością nie mniej kuszących dla podniebienia.

Przystawki

Czyli włoskie antipasti, które zgodnie ze śródziemnomorskim zwyczajem są obowiązkową pozycją w menu. Można je podawać na ciepło lub na zimno, zależnie od upodobań. Na stole możemy zatem postawić półmisek wędlin (a wśród nich salami milano), koreczki warzywne z serem gorgonzola z północnej Lombardii i oliwkami, faszerowane pomidorki czy też twaróg mascarpone lub mozzarellę z Kampanii. Nie może także zabraknąć aperitif – na przykład Campari.

Potrawy

Kiedy już rozbudzimy apetyt gości, czas podać pierwsze danie, na które możemy wybrać słynną warzywną zupę – minestra, lub makarony, np. canelloni ze szpinakiem lub tortellini z rozmarynem. W przypadku past mamy duży wybór, a więc i spore pole do popisu: spaghetti, bucatini (rurki), fussili (świderki), lasagne (płaty), penne, tagliatelle (wstążki), ravioli lub gnocchi (rodzaj ziemniaczanych klusek). Pamiętajmy, że do makaronów obowiązkowo musimy podać parmezan!

Pierwsze danie traktowane jest jednak również jako przedsmak – przed drugim, czyli głównym, najczęściej mięsnym. Może to być stek – bistecca alla Fiorentina, kurczak z ricottą i szpinakiem lub eskalopki cielęce. Smak tych potraw będzie zależał od przypraw, które stanowią nieodłączny i podstawowy dodatek kuchni włoskiej (bazylia, oregano, cząber, lebiodka). Czym jednak byłoby włoskie biesiadowanie bez podania kieliszka pysznego, czerwonego wina? Jako „kraina win” Włochy oferują szeroki ich wybór, zatem od nas samych zależy czy na stole pojawi się piemonckie Barolo czy też toskańskie Chianti.

Pokusa dla podniebienia

Włosi należą również do miłośników łakoci, zatem nie powinniśmy mieć kłopotów ze znalezieniem odpowiedniego deseru. Może zwieńczymy towarzyskie spotkanie podając wyrafinowane, toskańskie tiramisu lub serwowaną szczególnie na północy kraju panna cotta – gotowaną śmietankę z dodatkiem truskawek? Jeśli wolimy jednak wzbogacić nasze menu o prosty, choć wyrazisty akcent, to warto wybrać słynne włoskie lody! Nie zapominajmy również o podaniu napoju – w tym przypadku idealny okaże się likier Amaretto.

Kuchnia włoska odzwierciedla styl życia Włochów – spontaniczny, towarzyski i pełen radości. Dlaczego więc nie miałby on zagościć i w naszych domach? Bon appetito!

Redakcja poleca

REKLAMA