Przyjęcie w stylu chińskim

Urządzenie przyjęcia w stylu chińskim jest doskonałym pomysłem dla wszystkich spragnionych smaków, zapachów i kolorów Orientu. Wybór orientalnej stylizacji sprawi, że przyjęcie będzie oryginalne i niezapomniane.

Przyjęcie w stylu chińskim

W zasadzie każda okazja, może poza przyjęciem związanym bezpośrednio z uroczystością kościelną, która narzuca pewną formułę i styl zgromadzenia, jest dobra do urządzenia przyjęcia w stylu chińskim. Każdy z nas ma pewne wyobrażenie na temat chińskiej estetyki i kultury, która jest na tyle wyrazista, że nie przejmując się żadnymi regułami i swobodnie dobierając elementy, możemy stworzyć wrażenie prawdziwie orientalnego przyjęcia.

Wystrój

Kolorem przewodnim będzie oczywiście czerwień – w kulturze chińskiej symbol szczęścia. Jeśli mamy taką możliwość, warto urządzić przyjęcie w ogrodzie, wśród zieleni. Wspaniale będą komponować się z otoczeniem chińskie lampiony, które można kupić za ok. 20-25 zł. Nikt nie obrazi się, jeśli będą czerwone, choć w Chinach lampiony w tym kolorze oznaczają dzielnice rozpusty. Jeśli zdecydujemy się na zamknięte wnętrze, możemy zapalić aromatyczne kadzidła lub chińskie olejki zapachowe. Pod sufitem można zawiesić ozdobne drewniane beczułki (koszt jednej sztuki to ok. 20 zł) lub chińskie dzwoneczki. Większość artykułów jest łatwo dostępna w sklepach lub przez Internet.

Doda, Duda i ...? Zobacz najlepsze memy! Ostrzegamy - duża dawka śmiechu!

Nakrycie stołu

Wygląd stołu uczynimy „chińskim” nie tylko dzięki tradycyjnym potrawom, ale też przez wybór odpowiedniej zastawy. Wszyscy pamiętamy z filmów i telewizji dużą ilość okrągłych miseczek, którymi zastawione są chińskie stoliki w porze obiadu. Komplet pięknej, tradycyjnej zastawy - w kolorze czerwonym lub jednym z wielu odcieni chińskiej zieleni - można nabyć za ok. 100 zł (czarki i filiżanki po 20-40 zł, imbryczek – 80 zł). Jeśli nie mamy zamiaru kupować zastawy, możemy po prostu dobrać okrągłe półmiski lub naczynia z kwiatowymi wzorami. Nie zapomnijmy o pałeczkach, którymi Azjaci jedzą wszystkie dania, łącznie z zupą (którą po wyjedzeniu „wkładki” pije się jak bulion). Idealnie będzie się komponowało z zastawą białe, zielone lub czerwone nakrycie stołu.

Potrawy

Tradycyjne chińskie potrawy można wykonać z produktów zakupionych w działach z żywnością orientalną. Chińskie menu charakteryzuje się różnorodnością potraw i smaków i taką zasadę możemy zastosować urządzając przyjęcie.

Potrawy chińskie są zazwyczaj doprawione sosami o zdecydowanych smakach. Na dzień przed przyjęciem zaopatrzmy się w sklepie w słoik pikantnego lub słodko-kwaśnego sosu i buteleczkę sosu sojowego, ocet ryżowy i mleczko kokosowe do deseru.

Jako zakąskę możemy podać chińskie pierożki z farszem (wan-tan) – zazwyczaj gotuje się je w pikantnej zupie, ale równie dobrze można je podać z dodatkiem sosu. Do pierożków będzie pasować zimne, chińskie piwo (można je znaleźć z supermarketach). Gdy goście zajmą się podziwianiem przygotowanego wystroju można zająć się daniem głównym – kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym z warzywami. Propozycja drugiego dania to chińska zupa rybna. Cechuje się rzadką konsystencją, a smażoną rybę i warzywa, krojone w cienkie słupki, wrzuca się do niej bezpośrednio przed jedzeniem. W międzyczasie możemy podać zieloną lub czerwoną herbatę, a na deser banany w cieście polane mleczkiem kokosowym.
A po jedzeniu - partyjka Mahjonga.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)