Podawanie szampana

Podawanie szampana
Na przyjęciu z okazji czterdziestych urodzin męża chciałabym podać prawdziwego szampana. W jakiej temperaturze powinnam go podać i w którym momencie?
/ 17.03.2009 12:31
Podawanie szampana

Szampan jest najwyżej cenionym musującym winem na świecie. Zazwyczaj pije się go podczas wznoszenia toastu, ale nie jest to sztywny wymóg. Szampanem można bowiem zastąpić każde wino podawane podczas przyjęcia. Trzeba jednak pamiętać przy tym, żeby podawać wina w kolejności od najbardziej wytrawnego.

Trunek ten podajemy schłodzony w temperaturze 6-9°C. Jednak jego schłodzenie nie powinno być gwałtowne, gdyż przy niższej niż zalecana temperaturze, wino nie ujawni swoich prawdziwych walorów smakowych. Najlepiej jeśli przed podaniem wstawimy butelkę na godzinę do lodówki/chłodziarki/piwnicy o temperaturze 6 °C lub na kilkanaście minut do wiaderka z wodą i lodem.


Redakcja poleca

REKLAMA