Podawanie szampana

Na przyjęciu z okazji czterdziestych urodzin męża chciałabym podać prawdziwego szampana. W jakiej temperaturze powinnam go podać i w którym momencie?

Podawanie szampana

Szampan jest najwyżej cenionym musującym winem na świecie. Zazwyczaj pije się go podczas wznoszenia toastu, ale nie jest to sztywny wymóg. Szampanem można bowiem zastąpić każde wino podawane podczas przyjęcia. Trzeba jednak pamiętać przy tym, żeby podawać wina w kolejności od najbardziej wytrawnego.

Trunek ten podajemy schłodzony w temperaturze 6-9°C. Jednak jego schłodzenie nie powinno być gwałtowne, gdyż przy niższej niż zalecana temperaturze, wino nie ujawni swoich prawdziwych walorów smakowych. Najlepiej jeśli przed podaniem wstawimy butelkę na godzinę do lodówki/chłodziarki/piwnicy o temperaturze 6 °C lub na kilkanaście minut do wiaderka z wodą i lodem.

O czym świadczą białe plamki na paznokciach?


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 lat temu
Jeżeli chodzi o kolejność podawania wina to raczej radziłbym podawanie począwszy od białego a nastepnie może być różowe a dalej czerwone. Jeżeli uczta jest bardzo bogata i serwowonych jest kilka win,należy kierować się wytrawnością przy ustalaniu kolejności , ale dla każdego koloru osobno. Wina deserowe (półsłodkie i słodkie lub bardzo słodkie (np. porto) serwujemy od deserów. Wyborne jest porto do bardzo ostrego sera.