Owoce - jak je jeść i podawać

Jednym z głównych deserów, niemalże od zawsze, były owoce – arbuzy, melony, bądź też jabłka – różne w zależności od kraju. Sposób podawania tych przysmaków może jednak być kłopotliwy dla niejednej pani domu. Warto zapoznać się ze sposobem podawania owoców i ułatwić w ten sposób gościom ich konsumpcję.

fot. Nieznane

W obecnych czasach owoce są dostępne niemalże przez cały rok. Większość osób nie wyobraża już sobie przyjęcia rodzinnego czy też uroczystości czysto towarzyskiej, bez obecności tych przysmaków. Podawanie owoców w całości jest dozwolone, a na pewno niezwykle dekoracyjne, jednak nastręcza sporo problemów z ich spożywaniem. Dlatego w większości wypadków zaleca się jednak krojenie owoców, by tym samym zagwarantować wszystkim komfort ich spożywania.

W czym podawać

Powstaje pytanie, w czym najlepiej się będą prezentować owoce. Z reguły w tym celu sięga się po:

patery – specjalne talerze, jedno- bądź kilkupiętrowe; najczęściej używa się ich do podawania ciast lub ciasteczek, ale tak samo można również używać ich do podawania owoców; szczególnie ładnie prezentują się patery wykonane ze szkła lub kryształu;
misy i półmiski – praktyczne i wygodne naczynia, w których można pomieścić wiele owoców; mają przeróżne kształty, od półkolistych do łódkowatych; misy mogą być wykonane z drewna, szkła czy też metalu, w zależności od gustu pani domu;
kosze na owoce – wykonane z metalu czy też drewna;
etażerkę – bardziej oryginalne naczynie do podawania owoców; można ją zawiesić w kuchni, tak, by każdy gość mógł spokojnie sięgnąć po owoc.

Sposób podania określonych owoców

Wiele owoców wymaga od nas jednak specjalnego podania, by umożliwić spożywanie ich w miarę estetyczny i komfortowy sposób, należą do nich między innymi:

• melony i arbuzy, które podaje się zwykle w kawałkach (najczęściej pokrojone w kwadraty lub słupki); dobrze jest również przed podaniem usunąć pestki z arbuza;
• czereśnie i wiśnie powinno się podawać w całości, to znaczy wraz z ogonkami, w specjalnie przygotowanej do tego dekoracyjnej misie z mniejszą miską, przygotowaną na pestki i ogonki;
• truskawki podaje się na stół już bez zielonych części (tzw. ogonków), w całości lub w połówkach; do truskawek można podać gościom mus czekoladowy lub śmietanę, o ile nie spożywa się ich z szampanem;
• granaty podaje się ze skórką, ale przekrojone na pół;
• banany podaje się w skórce, ale podzielone na mniejsze części (najlepiej pokroić je bezpośrednio przed rozpoczęciem przyjęcia, by nie zdążyły zabarwić się na brązowo);
• morele, brzoskwinie czy śliwki podajemy bez pestek, dzielimy na mniejsze części;
• jabłka i gruszki zwykle podaje się w kawałkach, bez pestek;
• kiwi należy zawsze obrać ze skórki i pokroić przed podaniem;
• winogrona podaje się w misie, uprzednio powinno się podzielić kiść na mniejsze części.

Spożywanie owoców

Owoce powinno się jeść za pomocą widelca i noża, by spożywanie ich nie sprawiało zbyt wielu problemów. Jednak nie da się zapomnieć, że te smakołyki mogą sprawić wiele problemów, chociażby dlatego, że są one niezwykle soczyste. Istnieje kilka dobrych sposobów, które pozwalają uniknąć wpadek podczas kosztowania owoców:

• jedząc arbuza należy pamiętać, że pestki usuwa się za pomocą noża; w żadnym razie nie można pluć pestkami na talerz, jest to niezwykle nieestetyczny widok dla pozostałych uczestników przyjęcia;
• pestki w wiśni powinno się usuwać za pomocą widelca oraz odkładać do specjalnej miseczki, a nie na talerz (znacznie gorzej wygląda sytuacja, gdy takiej miseczki nie ma na stole, wówczas nie pozostaje nic innego, jak odłożyć pestkę na talerz, mimo że wygląda to mało estetycznie);
• banany należy spożywać za pomocą widelca i noża;
• winogrona zawsze spożywa się w całości, to znaczy ze skórką i pestkami; w żadnym razie nie można wygrzebywać pestek z wnętrza owocu, jest to oznaką braku dobrych manier;
• owoce można jeść rękoma tylko na domowych uroczystościach czy u przyjaciół; jednak spożywanie owoców w taki sposób na oficjalnych przyjęciach jest całkowicie niemożliwe;
• figi czy orzechy podane do kawy je się zwykle rękoma, a nie za pomocą widelca.

Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)