Ogólne zasady podawania wina

Wino to nieodłączny towarzysz spotkań i przyjęć. Nie ma znaczenia czy to oficjalny obiad w ambasadzie, czy skromne imieniny w gronie znajomych - napój z owocu winorośli niemal zawsze pojawia się na stole.

Jego obecność rozluźnia, rzecz jasna, atmosferę, „przełamuje lody” – takie są właściwości alkoholu. Lecz oprócz tego wino jest doskonałym uzupełnieniem podawanych gościom potraw, zaś jego pojawienie się, to obietnica uczty dla wszystkich zmysłów.

Oferując swoim gościom wina należy pamiętać, że istnieje wiele reguł i zasad opisujących sposób ich podawania oraz kolejność, z jaką powinny pojawiać się na stole. Ich przestrzeganie pozwoli nam uniknąć gaf czy uchybień, bolesnych zwłaszcza w towarzystwie gości o dużej estymie, czy po prostu znających się na rzeczy.

Jak pomóc piersiom wrócić do formy po ciąży i karmieniu piersią?

Jak podawać

Do wina najlepsze są kieliszki w kształcie tulipana wykonane z białego szkła. Napełnia się je zwykle od 1/3 do połowy wysokości (podczas toastów wydają wtedy czysty, przyjemny dźwięk), a maksymalnie do 2/3. Dwie godziny przed przyjęciem gospodarz powinien otworzyć butelkę i spróbować trunku, by uniknąć przykrych niespodzianek w trakcie uroczystości.

Wino nalewa gospodarz. Robi to na stojąco, wlewając pierwsze krople do swojego kieliszka, by usunąć ewentualne resztki korka pływające po powierzchni. Nie próbuje go jednak wtedy, gdyż winien zrobić to już wcześniej. Jak inne napoje, także wino nalewa się z prawej strony gościa. Szyjka nie może dotykać kieliszka, zaś on sam powinien stać na stole. Jeśli jest to przyjęcie prywatne, goście mogą potem sami dolewać sobie trunek. Czynią to jednak zawsze mężczyźni, rozpoczynając od sąsiadki po swojej prawej stronie.

Jak pić

Przed napiciem się wina przełykamy jedzenie, ocieramy usta serwetką, po czym trzymając kieliszek za górną część nóżki (dłonią ogrzewa się tylko koniak) upijamy z niego mały łyk. Jeśli smak trunku okaże się zbyt intensywny, dozwolone jest przegryzienie go kawałkiem pieczywa. Po zaczerpnięciu wina chwilę oceniamy jego bukiet i odstawiamy kieliszek.

Sztuka picia – czyli degustacji – wina jest skomplikowana, lecz mimo to warto ją poznać, gdyż stosowanie się do jej zasad pozwala na pełne docenienie jakości trunku oraz dostrzeżenie wszystkich jego walorów, zarówno smakowych jak też zapachowych i wzrokowych. Picia wina nie warto unikać, zaś wiedząc, jak to robić, można cieszyć się (z umiarem) wszystkim co ma do zaoferowania.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
~zylek/2 lata temu
Zasad jest dosyć dużo. Wina białe podaje się przed czerwonymi, wytrawne przed słodkimi, młodsze przed starszymi. Np. win nie podaje się do potraw z octem. Często przy zakupach w Centrum Wina pytam doradców o różne rzeczy. Z czasem człowiek zaczyna mieć pojęcie o co tutaj chodzi...
Jean_Paul/6 lat temu
Zastanawiam się czy do dobrego tonu należy stukanie się kieliszkami podczas toastów? Czy ktoś wie?
~Bogdan/7 lat temu
Otwieranie butelki z winem na dwie godziny przed przyjeciem dotyczy wina czerwonego. Najlepiej przelać go do karafki ażeby mogło leppiej "oddychać" i wtedy ujawni się cały bukiet wina. Wina białe otwieramy tuz przed podaniem i schłodzone do odpowiedniej temperatury.
POKAŻ KOMENTARZE (5)