Nieco z ukrycia

Cabernet Franc to anonimowy (lub chociaż półanonimowy) bohater, zwykle chowa się za plecami innych. Choć, wspólnie z Carmenere rozsławił region Bordeaux, to dziś mówiąc o Cabernet mamy na myśli zwykle tą bardziej zawadiacką odmianę, czyli Cabernet Sauvignon.

Nazwa sugeruje nam podobieństwo pomiędzy tymi szczepami i słusznie. Współczesne badania genetyczne mówią, że Cabernet Franc jest jednym z ojców Cabernet Sauvignon. Różnią się tym, że Cabernet Franc ma niższą kwasowość i nieco mniej tanin. Jest z gatunku winorośli raczej „szepczących" niż „krzyczących", zatem nie oczekujmy od niego nadmiernych „fajerwerków”.

Zastosowanie

Szczepu najczęściej używa się w mieszankach. Należy on bowiem do „wielkiej trójki" bordoskiej obok Merlot i Cabernet Sauvignon. Dodaje się go ze względu na charakterystyczne aromaty wiśni, jeżyn, śliwek, czarnego bzu. Inna ważną kwestią, dla której miesza się ten szczep z innymi jest jego zdolność podniesienia zawartości alkoholu w winie i nadanie niepowtarzalnej barwy. I choć należy pamiętać, że zwykle jest uzupełnieniem wielkich win z Bordeaux, to bez problemów radzi sobie również będąc w większej przewadze. Ciekawostką jest, że w wielkim winie Chateau Cheval Blanc stanowi aż 60 % mieszanki (40 % to Merlot).

Najpiękniejsze polskie miasta w świątecznej scenerii. My już czujemy magię świąt!

Polecamy: Klasyfikacja win

Poza Bordeaux najłatwiej spotkać Cabernet Franc w Dolinie Loary, gdzie uwypuklają się jego nuty owocowe i kwiatowe. Również Włosi doceniają tą odmianę uprawiając ją zwłaszcza na północy ze szczególnym uwzględnieniem Wenecji Fruljańskiej i Trentino.

Ciekawe eksperymenty są prowadzone w Nowym Świecie. Można znaleźć winiarzy, którzy robią wina z klasycznej bordoskiej mieszanki (Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc), ale również próbują z czystymi, 100% Cabernet Franc.

Z czym połączyć

Wina te świetnie pasują do delikatnych mięs, suszonych wędlin i pasztetów. 

Czytaj także: Krew Jowisza

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)