Nakrycie stołu

Poprawne i estetyczne nakrycie stołu to kluczowa sprawa, jeśli zapraszasz do swojego domu gości. Nie musisz mieć zmysłu artystycznego, aby twój stół przy każdej okazji przyciągał wzrok. Wystarczy jeśli będziesz stosować kilka podstawowych zasad.

nakrycie stołu

fot. Fotolia

Zaczynamy od obrusa

Obrus to zupełna podstawa dobrze nakrytego stołu. Musi być czysty, idealnie uprasowany i zwisać z każdej strony równo. Pamiętajmy, aby dobierać go z taką samą pieczołowitością, jak dobieramy rozmiar swojego ubrania. Nie może być on ani zbyt mały, ani zbyt obszerny. Obrus musi zwisać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony.

Kolor obrusa jest dowolny. Musimy jednak dobrać go do koloru i wzorów serwisu. Jeśli serwis jest gładki możemy pozwolić sobie na nieco ciekawszy obrus, np. wzorzysty, kolorowy czy gnieciony. Z kolei jeśli decydujemy się na zastawę w desenie musimy dobrać do niej gładki obrus. Podczas tej czynności powinniśmy kierować się przede wszystkim zasadą harmonii i umiaru, podobnie jak to robimy dobierając elementy swojego ubioru.

Zobacz także: Napoje - tabela temperatur

W nakryciu stołu pamiętajmy o serwetkach

Niezbędną rzeczą na każdym stole są serwetki, które nie tylko służą do celów higienicznych, ale również są doskonałym elementem dekoracyjnym. Jeśli chcemy podkreślić rangę spotkania pomyślmy o zakupie serwetek płóciennych. Powinny być one starannie dobrane kolorem i formą do innych elementów dekoracyjnych stołu. Warto sięgnąć również po odpowiednią książkę, w której znajdziemy oryginalne propozycje składnia serwetek.

Prawidłowe ułożenie sztućców

Względy estetyczne natomiast wydają się drugorzędne podczas układania sztućców wokół talerzy, tutaj kierujemy się funkcjonalnością. Sztućce układamy według kolejności użycia – od zewnątrz sztućce do pierwszego dania, a od wewnątrz do ostatniego. Z lewej strony talerza kładziemy widelce, zaś z prawej łyżkę i noże. Noże powinniśmy ułożyć ostrzem skierowanym w lewą stronę. Jeśli ucztę zaczynamy od zupy, to pierwszym sztućcem po prawej stronie talerza powinna być łyżka.

fot. polki.pl

Jeśli natomiast zupa będzie podawana jako druga, łyżka powinna leżeć zaraz po sztućcu, którego użyjemy do pierwszego dania. Za talerzem układamy sztućce do deserów. Łyżeczkę układamy nad widelczykiem, przy czym trzonek łyżeczki powinien znajdować się z prawej strony, a widelczyka z lewej.

Nie wypada podczas przyjęcia wymieniać sztućców lub ich donosić, wszystkie powinny znaleźć się na stole przed rozpoczęciem przyjęcia.

Polecamy: Zasady używania sztućców

Dodatki przy nakrywaniu stołu

Kiedy wykonamy już podstawowe czynności związane z nakryciem stołu, możemy pomyśleć o dodatkach, które nadadzą uroczystego wyrazu naszemu przyjęciu, zadbają o atmosferę i przyjazną aurę. Jednym z najbardziej wdzięcznych elementów wystroju są żywe kwiaty, których bogata kolorystyka i wielość odmian pozwala na stworzenie najbardziej wyszukanych kompozycji. Kwiaty na stole układamy w płytkich naczyniach, aby nie zasłaniały biesiadnikom pola widzenia. Pojedyncze kwiaty możemy położyć także przy każdej serwetce obok talerzyka, co w łatwy sposób dopełni całość wystroju.

Na stole nie powinno również zabraknąć świec, których światło uplastyczni wygląd stołu i podniesie rangę spotkania.

Ważne, aby przy wyborze świec zwracać uwagę, nie tylko na jego wygląd, ale również przewidzieć sposób ich palenia. Unikajmy świec, które dymią, albo tych, które nierówno się palą. Najlepiej wybrać też świece bez żadnych ozdób, ponieważ takie po zapaleniu trzeba stale kontrolować.

W sklepach dekoratorskich czy florystycznych znajdziemy również wiele różnych dodatków, które możemy wykorzystać do dekoracji stołu: korale, kamyki, suszone owoce, laski cynamonu, płatki suszonych kwiatów, ciekawe tkaniny. Pamiętajmy tylko, aby nie przesadzić z wystrojem, na stole muszą przecież zmieścić się potrawy.

Polecamy: O czym można rozmawiać przy stole

SKOMENTUJ (30)
3 sposoby składania serwetek - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (30)
~miśkaa/rok temu
zdjęcie jest źle podpisane, tak sie nie robi. żdjecie jest naganne
~gość/rok temu
WIDESA BABE KIOÓRA SCHUDŁA 2,5 KILO I CO TY NA TY GÓWNIE
~kugedywiosd/rok temu
napisz czy to ryba czy główno bo nie wiem
POKAŻ KOMENTARZE (30)