Jak ustalić prawidłowo menu

Przygotowując kolację lub przyjęcie powinniśmy dostosować jadłospis do wymagań i gustów gości, a także do ogólnie przyjętych zasad kulinarnych.

Jeśli jest to przyjęcie rodzinne bez problemu poradzimy sobie z upodobaniami zaproszonych, natomiast w innym przypadku najlepiej zrobić dyskretny wywiad. Oczywiście musimy brać pod uwagę także własne względy ekonomiczne i przygotować takie posiłki, aby mieściły się w naszym domowym budżecie. Dużą rolę w doborze naszego menu odgrywa także pora roku. W lecie powinniśmy serwować potrawy lekkie, natomiast zimą można pomyśleć o czymś bardziej treściwym.

Różnorodność

Samotnie, bez rodziny, przez telewizorem… tak wielu polskich seniorów spędza Wigilię. Możemy to zmienić!

Nasze propozycje kulinarne powinny odznaczać się dużą różnorodnością. Powinniśmy unikać dublowania się dań np. podawania zupy rybnej na pierwsze i ryby na drugie. Unikamy także powtarzania się dodatków – i tak jeśli do jednego dania podamy ryż, to do drugiego powinniśmy podać np. ziemniaki opiekane lub kaszę. Nie podamy np. sałatki z czerwoną fasolką jeśli wcześniej stanowiła ona składnik zupy.

Nie za mało i nie za dużo

Musimy wziąć także pod uwagę możliwości przeciętnego biesiadnika. Nie zje on na pewno pięciu sytych potraw w przeciągu czterogodzinnej kolacji. Musimy zdecydować się albo na mniejszą ilość dań, albo na potrawy mniej sycące i w mniejszych porcjach. Jeśli zamierzamy podać bardzo sycące danie mięsne wówczas możemy zrezygnować z przystawek. Natomiast jeśli jest ono lekkie, zwiększamy dodatki i planujemy większy deser.

Zadbaj o walory wzrokowe

Ustalając menu powinniśmy wziąć pod uwagę nie tylko walory smakowe naszych dań, ale również to, w jaki sposób będą się one prezentowały na stole. Powinniśmy zadbać o to, aby wybrane dania były urozmaicone pod względem kolorystycznym. Na przykład na pierwsze danie możemy podać zupę szpinakową, na danie główne ryż, pieczonego łososia i surówkę z żółtej papryki, a na deser lody czekoladowe. Taki zestaw na pewno przyciągnie wzrok i sprawi, że nawet goście dbający o linię, nie będą mogli powstrzymać się spróbowania każdej z tych potraw.

Ostatnie spojrzenie

Tak dobrane menu powinniśmy jeszcze zweryfikować pod względem kontrastów. W dobrze dobranym jadłospisie bowiem powinny znaleźć się zarówno dania gorące jak i zimne, lekkie i bardziej sycące, smażone i gotowane. Jeśli swoje menu dobierzemy kierując się powyższymi zasadami, możemy być pewni, że sukces kulinarny mamy w kieszeni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
~MatixdPomPaAkAJanuszZCsa/2 lata temu
taki 2/10