Jak przygotować pierwszy obiad dla gości?

Aby pomiar PPM był najbardziej wiarygodny osoba badana powinna: być na czczo, w pozycji leżącej oraz przez 12 godzin przed badaniem nie przyjmować używek fot. Fotolia
Jak zgodnie z zasadami savoir-vivre podejmować gości? Jeśli nie masz doświadczenia, a chcesz, żeby stół był nakryty elegancko - przeczytaj poradę naszego eksperta!
/ 26.06.2011 12:38
Aby pomiar PPM był najbardziej wiarygodny osoba badana powinna: być na czczo, w pozycji leżącej oraz przez 12 godzin przed badaniem nie przyjmować używek fot. Fotolia

Jestem młodą mężatką. Niedawno z mężem przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania. Z tej okazji chciałabym przygotować obiad dla najbliższej rodziny. Zapraszam też teściową, która jest osobą raczej wymagającą. Chciałabym elegancko nakryć stół. O czym pamiętać? Magda z Koszalina

Dekoracja stołu

Do pierwszego przyjęcia musisz dobrze się przygotować, by wszystko odbyło się zgodnie z zasadami i nawet wymagająca teściowa nie mogła skrytykować Twoich działań.

W zależności od ilości zaproszonych gości przygotuj odpowiedni stół, by wszyscy goście swobodnie usiedli. Na stole połóż elegancki obrus. Przygotuj też serwetki, które podczas obiadu połóż z prawej strony, obok łyżki i noża. Bardzo ważny jest wystrój i charakter stołu. W zależności od koloru zastawy możesz przygotować obrus i serwetki w podobnej tonacji, jak również na zasadzie kontrastu. Ładną i zawsze elegancką ozdobą stołu są kwiaty i świece jednak nie przesadzaj z ich ilością i wielkością, gdyż mogą utrudnić rozmowę miedzy współbiesiadującymi.

Polecamy: Trudności podczas przyjęcia - co zrobić?

Zagospodarowanie stołu

Optymalnie jest jeżeli na jedno nakrycie możesz przeznaczyć 50 cm, wówczas goście mają dużą swobodę ruchów. Gdy przygotowujesz obiad dla każdego gościa przygotuj dwa talerze. Ustaw talerz płaski na spodzie, a na nim talerz głęboki (cała zastawa musi pochodzić z jednego kompletu). Z prawej strony ustaw talerzyki na sałatę w kształcie półksiężyca. Z tej samej strony talerza połóż łyżkę oraz nóż. Z lewej strony talerza połóż widelec. Zwróć uwagę, na to, by odległość między sztućcami a krawędzią stołu była taka sama. Powyżej talerzy połóż łyżeczkę i widelczyk do deseru (trzonek łyżeczki ma być skierowany w lewo, a widelca w prawą stronę).

Na stole ustaw też kieliszki, koniecznie całość musi być z jednego serwisu. Kształt oraz wielkość kieliszka zależy od wina jakie chcesz podać. Pamiętaj, by gospodarz nie napełniał kieliszków do pełna.

Czytaj także: Najczęstsze błędy przy stole

Pamiętaj też, że udany obiad to nie tylko piękny stół, ale również pyszne potrawy, a przede wszystkim atmosfera, na którą największy wpływ ma elegancka i zawsze uśmiechnięta gospodyni.

Nie wiesz jak należy się zachować w danej sytuacji? Kiedy popełnia się gafę, a kiedy uchodzi za dobrze wychowaną damę lub dżentelmena? Chcesz poznać zasady savoir-vivre'u? Napisz do nas na adres e-mail: lifestyle@next.pl! Na Twoje pytanie odpowiedzą eksperci od dobrych manier.

Redakcja poleca

REKLAMA