Jak pić, żeby się nie upić?

Jesteś na hucznej imprezie. Zastanawiasz się, co zrobić, aby Twój poranek nie był koszmarem? Oto kilka drobnych rad.
/ 20.05.2010 09:40

Przede wszystkim nigdy nie pijemy na pusty żołądek. Sprawa wydaje się oczywista, ale niestety niekiedy o niej zapominamy, co nie kończy się najlepiej. Jedzmy jak najwięcej tłustych potraw, zwłaszcza mięsnych. Dobre w takich okolicznościach są również różne marynowane warzywa: ogórki, grzybki, papryka. Unikajmy łączenia alkoholu z tortami i z ciastami. Nie zbyt odpowiednią przekąską są także chipsy, które jedynie podrażniają żołądek.

Nie mieszajmy alkoholu. A jeśli już, to zaczynajmy od alkoholu niskoprocentowego (piwo, wino), kończąc na wysokoprocentowym (typu wódka, tequila). Odwrotna kolejność bywa bardzo zgubna dla organizmu, toteż unikajmy jej za wszelką cenę. Szczególnie niebezpieczne wydaje się popijanie np. wódki piwem.

Postarajmy się pić wolno, z odstępami czasowymi, dodatkowo „zagryzając” poszczególne kolejki.

Nie siedźmy non stop przy stole. Tańczmy jak najwięcej, a jeśli nie ma ku temu okazji, wyjdźmy na zewnątrz, przewietrzmy się, pójdźmy na krótki spacer. To bez wątpienia nam pomoże, a już na pewno nie zaszkodzi (przy okazji ominie nas kilka kolejek).

Jeśli czujemy, że mimo naszych starań organizm jest pod mocnym wpływem alkoholu, zaraz po powrocie z imprezy wypijmy jak najwięcej wody (minimalnie 0,5 litra) i weźmy witaminę C (alkohol ją wypłukuje, dlatego trzeba uzupełnić ten niedobór).

Redakcja poleca

REKLAMA