Jak jeść potrawy mięsne

Jeśli choć raz miałeś wątpliwości w jaki sposób jeść udko na przyjęciu - to koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Anthelme Savarin, wybitny znawca sztuki kulinarnej, powiedział kiedyś : „Powiedz, jak jesz, a powiem, kim jesteś.” Spożywanie posiłków jest pewnego rodzaju ceremonią, o której nigdy nie wolno nam zapomnieć. Nie ważne czy jemy w obecności członków rodziny, czy też na przyjęciu, kultura jedzenia obowiązuje wszędzie i zawsze.

Każda potrawa wymaga od człowieka obytego i kulturalnego specjalnego traktowania. Do wyjątków nie należą również potrawy mięsne, z których jedzeniem mamy duże problemy. Warto zatem poznać podstawowe zasady jedzenia potraw mięsnych.

Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
  • Drób, a dokładniej te jego części, które mają kość, np. udka, można bez obawy spożywać rękoma, ale zawsze pamiętać należy o uprzednim przygotowaniu sobie serwetki do wycierania rąk; jedząc potrawy drobiowe rękoma warto jednak zapamiętać, iż powinno się trzymać poszczególne kawałki palcami, a nie całą dłonią, gdyż jest to nieestetyczne; w restauracjach najlepiej jest spożywać drób jednak za pomocą noża i widelca, nawet jeśli będzie to równało się z rezygnacją z niektórych kawałków.
  • Ryby, np. pstrągi czy halibuty, często podawane są w całości, co oczywiście od razu nastręcza problem biesiadnikom, gdyż stają oni przed trudnym wyzwaniem – tzw. filetowaniem ryby; przede wszystkim należy pamiętać, że taką rybę je się zawsze za pomocą widelca i specjalnego noża; najpierw powinno się usunąć płetwy, by następnie rozciąć rybę wzdłuż grzbietu i usunąć delikatnie jej skórę; skórę odkłada się zwykle na bok talerza lub, o ile jest taka możliwość, do specjalnej miseczki na odpadki; dopiero wówczas można przystąpić do jedzenia ryby, poprzez ostrożne oddzielanie jej mięsa od ości za pomocą noża i widelca.
  • Homar, podany w całości, najlepiej spożywać go za pomocą noża i widelca; kolejno powinno się: odciąć ogon, rozkroić skorupę wzdłuż i w poprzek, a następnie rozgnieść widelcem szczypce i odnóża homara.
  • Białą kiełbasę należy najpierw za pomocą noża i widelca oddzielić od jelita, a następnie pokroić na kawałki.
  • Filety z ryby, śledzie, łososie czy rolmopsy należy przed spożyciem pokroić jak zwykłe mięso.
  • Żeberka je się w taki sam sposób jak drób, więc należy usunąć najpierw części kostne, by móc przystąpić do spożywania mięsa za pomocą sztućców.
  • Szynka może być podana na kilka sposobów; jeżeli jest to szynka w cieście, to je się ją za pomocą noża i widelca; jeśli jest to szynka pokrojona grubo, również spożywa się ją z pomocą tych sztućców; szynkę włoską i hiszpańską, tj. pokrojoną bardzo cienko, można spożywać spokojnie bez użycia noża i widelca.
  • Pasztet je się, tylko i wyłącznie, przy użyciu widelca (nóż może się jednak przydać, wówczas, gdy podany pasztet jest w cieście).
  • Ostrygi je się trzymając w lewej ręce muszlę z ostrygą, a prawą ręką przenosząc widelcem mięso do ust.
  • Ślimaki podawane są w ciepłych skorupkach, dlatego też do ich spożywania używa się specjalnych szczypców do trzymania skorupki; mięso ślimaka wyciąga się za pomocą widelca; można je spożywać same albo, np. z bagietką.
  • Żabie udka można jeść zarówno palcami jak i nożem i widelcem; części niejadalne odkłada się na bok talerza.
  • Krewetki w zależności od podania spożywa się na różny sposób:
    • krewetki podane w koktajlu krewetkowym powinny być podane w odpowiednio małych kawałeczkach, tj. na jeden gryz; zwykle używa się wówczas widelca bądź też specjalnego małego widelczyka do krewetek;
    • krewetki serwowane jako danie główne powinno się spożywać za pomocą noża i widelca;
    • krewetki w formie przystawki je się zwykle palcami; trzymającą krewetkę za ogon, zanurza się ją jednokrotnie w sosie koktajlowym, a następnie spożywa.
  • Sushi, japońską potrawę z surowej, pociętej na cienkie kawałki ryby, je się palcami albo pałeczkami; przed spożycie zwykle moczy się kawałek sushi w sosie sojowym, by zapobiec rozklejeniu się ryżu i ryby.
  • Bekon podawany pod postacią suchych chrupek spożywa się palcami, w pozostałych przypadkach używa się noża i widelca.
  • Kotlety z kością raczej powinno się jeść przy użyciu noża i widelca; najpierw odcina się mięso od kości, następnie dzieli je na mniejsze kawałki; jeżeli kotlet ma wokół końca kości pomarszczony papier, dopuszcza się jedzenie mięsa palcami, w przeciwnym razie należy pozostać przy sztućcach.
  • Mięso z grilla w zależności od rodzaju mięsa je się następująco:
    • hot dogi, hamburger, żeberka i kawałki kurczaka je się palcami;
    • kiełbaski bez bułek, ryby czy steki je się nożem i widelcem.
  • Stek je się przy użyciu noża i widelca; raczej odradza się polewanie mięsa sosem, zwłaszcza w restauracji, ewentualnie można maczać małe kawałki steku w miseczce z sosem.
  • Jedząc kraba:
    • w pancerzyku zaczyna się od oderwania nóżek i wyssania z nich mięsa; chcąc zjeść mięso kraba należy wyjeść je od spodu za pomocą noża i widelca;
    • w miękkim pancerzyku, spożywa się go w całości, czy to na kanapce, czy samego.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
~AS/6 lat temu
Pleonazm - czy osoba pisząca ten artykuł, kiedyś usłyszała to określenie? TYLKO I WYŁĄCZNIE - błąd, aż oczy bolą!